Közélet

Ők akartak hasznot húzni a dunai árból

dunai ár (árvíz, )
dunai ár (árvíz, )

Ál-katasztrófavédelmisek és egyéb tolvajok – ők ezt tudták hozzátenni az idei „árvízi harcokhoz”. Vagy inkább ennyit tudtak kivenni belőle.

A Duna sokakat ösztönzött cselekvésre az elmúlt időszakban, a legtöbben ásóval és homokzsákokkal, ételt-italt osztogatva – vagy legalább jókívánságokkal felfegyverkezve – vették fel a küzdelmet a rekordokat döntögető folyó ellen. Sokan, de nem mindenki. Bizony, tiszteletüket tették a gátakon az árvizi szarkák, akik némi haszon reményében meglovagolják ezt a „katasztrófát” is. Íme, néhány példány a lebukott jómadarakból.

Homokzsák a diónak és aggregátor hatodáron

Talán nekik volt a legegyszerűbb dolguk: homokzsákra vágytak, amelyből legalább tízmillió volt a harcmezőn. A zsákokat üres állapotban vitték el, még töltésre vártak. Péntek este csentek el 55 darabot Almásfüzitőről. A 48 éves nő és 53 éves cinkosa minden beismert. A nyomozóknak azt mondták, diót és takarmányt tároltak volna a praktikus zsákmányban. A lopott holmit hiánytalanul megtalálták náluk az egyenruhások.


Fotó: MTI / Beliczay László

A tolvajoknak nem kellett sokáig azon tépelődniük, miképpen sújt le rájuk a törvény keze, gyorsított eljárásban született ügyükben ítélet. Mindketten négy hónapot kaptak, amit le is kell tölteniük. Amint a bíró kimondta a „végszót”, a párost már vitték is a győri börtönbe.

Almásfüzitő és környéke – úgy látszik – árvíz idején igen népszerű a tolvajok körében, hétfőn akadtak horogra az újabb kísérletezők. A 20 éves fiú és mindössze 16 éves társa egy 120 ezer forintos aggregátorra vetett szemet, de bónuszként elvittek egy fém kannát is, benne 9 liter benzinnel. utóbbi tárgyat a napokban találták meg a járőrök, amikor az elárasztott házakat ellenőrizték. A nyomok végül elvezették a rendőröket a neszmélyi fiatalokhoz, kiderült, az aggregátoron már túladtak, ráadásul megrendelőjük volt rá. Húszezer forintot kaptak érte. A vásárló sem úszta meg, őt kedden vitték be. Mindannyiuk ellen eljárás indult. Vélhetően ők is rövid idő alatt megkapják a büntetésüket.

Íme egyikük a helyszínen
(fotó: police.hu)

Fondorlatok és trükkök

A trükkösök is megtalálták a maguk „piaci rését”. Ezúttal leginkább katasztrófavédőként igyekeztek az emberek bizalmába férkőzni. Többek között Csepelen is megjelentek, szippantást és más szolgáltatásokat ajánlottak, persze ingyen. Azt mondták, a katasztrófavédelemtől vagy éppen az önkormányzattól jöttek. Hogy volt-e, aki bedőlt nekik, nem tudni, mindenesetre a kerület önkormányzata óvatosságra intette a lakókat.

Egy 37 éves férfi is tűzoltóként tetszelgett, ám ő egy eredeti zobbonnyal tette hitelesebbé történetét,  amit egy gáton dolgozó katasztrófavédőtől lopott el. Miután megszerezte a kabátot, felvette és – magát tűzoltónak kiadva – beült egy dunaszentpáli panzióba iszogatni, méghozzá az alpolgármester kontójára.

Két sörrel és két fröccsel később felszállt a Győr felé tartó buszra, de nem jutott messzire, rendőrök szedték le a járműről. A csomagjából egy polgárőrmellény is előkerült, erről azt mondta, korábbi szerzemény. Hamarosan ő is bíró előtt mentegetheti magát.

Szigor lett a hóból

Mint emlékezetes, a márciusi hóözön idején is érkeztek hasonló bejelentések, akkor rendszerint a vihar szaggatta kábelekből csemegéztek a bűnözők. Emiatt az amúgy is megfeszített tempóban zajló, napokig húzódó helyreállítási munkálatok még nagyobb kihívást jelentettek a szakembereknek, mindeközben családok tízezreinek nehezítették az életét. Mindannyian a káoszt használták ki, és méretes zsákokat tömtek tele az oszlopokról lehámozott vagy éppen földön heverő kincsekkel.

Így festettek a  már “pucér” vezetékek
(fotó: police.hu)

A Fidesz akkor közölte, szigorúbban büntetnék, ha valaki a katasztrófahelyzetet kihasználva követ el bűncselekményt. A büntető törvénykönyv április 20. óta tartalmazza is a válsághelyzetekre vonatkozó, kiegészítő rendelkezéseket.

Nincs több jelentés

Papp Károly országos rendőrfőkapitány kedd délutáni sajtótájékoztatóján egyébként úgy nyilatkozott, nem emelkedett a bűncselekmények száma eddig az árvíz miatt, legalábbis nem jelentettek több esetet az érintett területekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik