Közélet

Hallgatói lista – az NNI vizsgálódik

Hallgatók (Hök)
Hallgatók (Hök)

Először csak azt vizsgálják, hogy történt-e egyáltalán bűncselekmény. Ha igen, nyomozni kezdenek.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) bejelentése megérkezett a rendőrségre. A Nemzeti Nyomozó Iroda a bölcsészettudományi kar hallgatói önkormányzatának adatkezelésével kapcsolatban feljelentéskiegészítést rendelt el.

Mint ismert, Mezey Barna rektor felfüggesztette az ELTE BTK HÖK működését. Közleményében azt írta: a személyes adatok kezelésére vonatkozó törvényi rendelkezések megsértését a HÖK elnöke is elismerte. A felfüggesztés a törvénysértések kivizsgálásáig tart.

A rektor tudatta, hogy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben foglalt jogkörében eljárva és kötelezettségének eleget téve függesztette fel az ELTE BTK HÖK működését. Elrendelte, hogy a rektori ellenőrzési önálló osztály átfogóan vizsgálja az ELTE egész hallgatói önkormányzatát, valamennyi részönkormányzatát az adatvédelmi és adatkezelési rendelkezések betartásával összefüggésben. A rektor intézkedett arról is, hogy az ügyet bejelentsék a rendőrségnek.

Az atv.hu kedden írt arról, hogy az ELTE BTK-n a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat; a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték. Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de azt állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint a listán szereplő adatok kezeléséhez törvényi felhatalmazás híján az érintettek írásbeli hozzájárulása szükséges. A hatóság szerint a Ptk. 78. §-a alapján a személyhez fűződő jogok védelme kiterjed a jó hírnév védelmére is, így az érintett a Ptk. 84. §-ban meghatározott polgári jogi igényeket támaszthatja a lista készítőivel szemben. A jogsértés, súlyára tekintettel, a Btk. 177/A. §-ába ütköző, visszaélés személyes adattal vétsége törvényi tényállását is kimerítheti.

A különleges személyes adatokkal való visszaélés ezen bűncselekmény minősített esete. Felmerülhet továbbá a Btk. 179. §-ban meghatározott rágalmazás vétségének, illetve a Btk. 180. §-ba foglalt becsületsértés vétségének gyanúja is. Azt, hogy a fenti bűncselekmények valamelyike megvalósult-e, büntetőeljárás keretében a bíróság tisztázhatja, amennyiben az érintett feljelentést tesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik