Közélet

Jelzőrendszerrel követnék a betegeket

Korhaz(210x140)(1).jpg (Kórház)
Korhaz(210x140)(1).jpg (Kórház)

Tehetetlenek a kórházak az elkóborló betegekkel szemben. A Győrben megfagyott kilencven év körüli idős asszony esete nem egyedi - igaz, csak nagyon ritkán végződik halállal a séta.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke lapunk megkeresésére elmondta: minden intézmény a saját házi rendje alapján szabályozza, hogy az ott dolgozók közül kinek és milyen időközönként feladata a kórházi osztályokon lévő kórtermek felügyelete, és a létszám ellenőrzése. Kiemelte, hogy a konkrét esettel kapcsolatban nem szeretne nyilatkozni, – hiszen a belső vizsgálat feladata, hogy kiderítse, pontosan mi történhetett, – de annyit elöljáróban elmondott: egyáltalán nem ritka, hogy egy-egy beteg elhagyja a kórházi szobáját, és elkóborol az ápolási osztályról. Igaz, „ilyen fatális következménnyel csak a legritkább esetben jár” – tette hozzá.

„Fontos tudni, hogy ezek nem zárt osztályok, tehát nem tiltott, hogy valaki elhagyja a szobáját. Sajnos ilyen hidegben, ha valaki elkóborol, akkor nemcsak a kórház udvarán, a civil életben is megfagyhat. A pavilonszerű kórházakban ráadásul még nehezebb dolguk van a szakdolgozóknak, de egyébként még a legszigorúbb rendszerek sem tudják kiszűrni vagy megakadályozni az ehhez hasonló eseteket. Van olyan intézmény, ahol kamerarendszer működik, de még ez sem garancia semmire” – magyarázta lapunknak az elnök.

Rácz Jenő szerint a megoldást az jelentené, ha lehetővé tennék a kórházi személyzet számára a betegek jelzőrendszerrel való nyomon követését, de ez feltehetően számos személyiségjogi aggályt vetne fel.

Mint arról korábban beszámoltunk, megfagyott egy idős, kilencven év fölötti beteg a győri Petz Aladár kórház udvarán. Az asszony pszichiátriai kezelt volt, ápolásra szorult, ezért utalták az intézménybe. Amikor észrevették az eltűnését, keresni kezdték, de miután rátaláltak, hiába próbálták újraéleszteni, már nem tudták megmenteni.

Az intézmény belső vizsgálatot rendelt el. A rendőrség közigazgatási eljárást indított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik