Közélet

Újabb szigorítások fojtogatják a dohányosokat

Hamarosan a csomagolás háromnegyedét az elrettentő fotók, figyelmeztető szövegek teszik ki. Az ízesített és túl erős cigarettákat betiltják.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján számol be arról, hogy a javasolt új jogszabály tiltja az ízesített dohánytermékeket és a cigarettás dobozokon elhelyezett félrevezető utalásokat.

Európában évente csaknem 700 ezer ember hal meg dohányzás miatt, de több millió uniós polgár szenved a füstöléssel összefüggő betegségekben, például rákban, szív- és érrendszeri, illetve légúti megbetegedésekben.

A jelenlegi uniós szabályozás 11 éve lépett hatályba és mára elavulttá vált. A többi közt azért, mert gyarapodtak a dohánytermékekben felhasznált ízesítőanyagokkal és az egészségügyi figyelmeztetések hatékonyságával kapcsolatos ismeretek, új dohánytermékek jelentek meg a piacon, de azért is, mert az EU-országok eltérő szabályokat vezettek be ezekre.

A nemrég beterjesztett javaslatban például szerepel, hogy a cigarettás dobozokat és a sodort cigaretták készítésére szolgáló dohány csomagolásait az elő- és hátlap felületének 75 százalékát kitöltő méretű képes és szöveges egészségügyi figyelmeztetéssel kell ellátni. Eddig ez az arány 40 százalék volt. Ezenkívül minden csomagoláson fel kell tüntetni azt is, hogy a dohányfüst több mint 70 rákkeltő anyagot tartalmaz.

A tervezett jogszabály betilt minden olyan cigarettát, sodornivaló dohányt és füstmentes terméket, amely a dohány ízét elfedő mennyiségben tartalmaz valamilyen ízesítőanyagot, valamint tiltani fogja a fokozottan toxikus és erős függőséget okozó termékeket is.

Azoknak a dohánytermékeknek a csomagolásán, melyek nikotintartalma nem ér el egy bizonyos küszöbértéket, egészségügyi figyelmeztetést kell elhelyezni. Ez az előírás a gyógynövény-cigarettákra is vonatkozik. A küszöbérték felett csak a gyógyszerkészítményként engedélyezett termékek forgalmazhatók.

Az életkor ellenőrzésére szolgáló rendszert vezetnek be annak biztosítására, hogy kiskorúak ne vásárolhassanak dohányterméket az interneten keresztül sem.

A törvényalkotók bíznak abban, hogy az új intézkedéseknek köszönhetően kevésbé lesz népszerű a dohányzás a fiatalok körében, és minél kevesebben fognak elkezdeni dohányozni közülük. A dohányosok 70 százaléka ugyanis 18 éves kora előtt gyújt rá először, 94 százalékuk pedig azelőtt, hogy betöltötték volna a 25. évüket.

Az egészségügyi államtitkárság 2011 decemberében indította el hatodik, egyben legnagyobb népegészségügyi kampányát a nemdohányzók védelmében. A szigorítás értelmében tavaly január 1-jétől tilos a dohányzás a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében.

A Füstölgők Társasága szerint ugyanakkor a tiltás nem szünteti meg a függőséget, ehelyett csak dacot vált ki. A társaság szerint olyan kompromisszumra van szükség, ami a dohányzók és a nemdohányzók érdekeit egyformán védi, épp ezért egyáltalán nem értenek egyet a „szokj le vagy halj meg!” logikával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik