Közélet

Elkobzott lovak halálos ítéletét írta alá a bíróság

Néhány napja kérdéses volt, mi lesz az állatok sorsa. Az állam jövő évtől már nem fizette volna a korábbi „bűnjelek” tartását. Szerencsére összefogás indult, nem is kicsi.

„SOS gazdát keresnek! 2012 december 31-ig kapott haladékot 13 elkobzott ló, a határidő lejárta után a bíróság elrendeli a kiirtásukat”- a riasztó, piros, halálfejes felhívás második napja kering a Facebookon. A képet a Bottyán Equus Hungária Ló-és Kutyaotthon Alapítvány tette közzé szerdán, hosszú idő óta ők gondozzák a patásokat. A kilátások nem voltak túl fényesek, az idő sürgetett, az állam januártól levette volna a kezét az állatokról.

Állatkínzó tulajdonos

A hányattatott sorsú patásokat 2010 márciusában koboztatta el a XVI. kerületi önkormányzat, miután gazdájuk szörnyen bánt velük. Az alapítvány szerint a 13 ló mocsokban, balesetveszélyes karámban, egymást közt össze-vissza szaporodva élt. Többen folyamatosan ki voltak kötve, egyiküknek dróthurok is volt a lábán, és belenőtt a húsába. A seb csúnyán elfertőződött.


A képre kattintva megnézheti milyen körülmények között éltek az állatok

A “gazdának” állatkínzás miatt kellett bíróság elé állnia. Az eljárás lezárásáig a lovakat – mint bűnjeleket – a Bottyán Equus Ló- és Kutyaotthon Alapítványnál helyezték el, ők segítettek a teljesen elvadult állatok befogásában és elszállításában is. Két kanca már vemhesen érkezett átmeneti otthonába, így a létszám hamarosan 15-re emelkedett.

A gazdát elítélték, lovait halálra

Az ügyben október 26-án született meg a másodfokú, jogerős ítélet. A bíróság úgy döntött, a volt tulajdonos nem kaphatja vissza az állatokat, azok tulajdonjoga a Magyar Államra szállt. Időközben árverés is volt, de az nem járt sikerrel, bár az állatmentők szerint félő lett volna, hogy lókupecek szerzik meg őket.

A bíróság felajánlotta a szervezetnek, hogy átvehetik a lovakat. Nekik azonban nincs elég pénzük. Nehéz helyzetbe kerültek, tudták, ha ezt nem vállalják, vagy nem találnak sürgősen gazdát az állatoknak, a döntés értelmében kedvenceikre halál vár. A bíróság így felkérte őket, hogy segítsenek a lovakat örökbe adni, ám az erre adott határidőt igen szűkősre szabták, ez év végéig adtak lehetőséget arra, hogy megtalálják a megoldást.

“Nem akarjuk tudni, belegondolni sem akarunk

„Nem tudjuk, hogy pontosan mit takar ez a szó a bíróság döntésében, hogy kiirtás. Nem is akarjuk tudni, belegondolni sem akarunk. Ezek a lovak, bár nem a mieink, de a mi életünk részei 2 éve és 8 hónapja. Tudjuk, hogy ki milyen természet, mit szeret, mitől tart, tudjuk a fülük állásából, hogy mikor milyen kedvük van. És igen, rengeteg tonna szart szedtünk fel utánuk :) Láttuk őket hóban, napsütésben, szélben, ők már nem “csak” 15 kobzott ló, ők a “Zabik”, ahogy hívjuk őket. Szinte lebénultunk, mikor a bíró ismertette a határozatot, amiben szerepelt a kiirtás szó. A másodfokú ítélet kihirdetése után azonnal időpontot kértünk a bírótól, hogy keressük meg a lehetőséget, adjanak a lovaknak és nekünk egy esélyt. Ez az esély a december 31. Ha belegebedünk sem hagyjuk, hogy elpusztítsák a Zabikat, de ehhez igenis szükség van a segítségetekre, az ötleteikre, a megosztásra, a közületek kikerülő felelős, gondos, lovat szerető örökbefogadókra. Így megint csak ennyit mondhatunk: köszönjük! Várjuk az érdeklődőket!’ – írta a szervezet.

Az alapítvány az emílett patásokon kívül 25 lóról, csaknem 40 kutyáról és sok más egyéb állatról gondoskodik, teszik ezt minimális támogatás és egekbe szökött takarmány árak mellett. Az idei egy százalékokból összesen négymillió forintot sikerült összegyűjteniük. Mint írják, egyszerűen nem tudnak ennyi állatot megnyugtatóan és magas színvonalon ellátni.  Nem mernek felelősséget vállalni újabb 15 állatért, főképp olyan áron, hogy emiatt ők is és a többiek is éhezzenek. Döntésük miatt sok támadás érte őket.

Az alapítvány szerint az állatok egy kivételével egészségesek, fiatalok, és nem menhelyen, hanem szerető gazdánál van a helyük. Az egyetlen idős kancát, aki egészségügyi problémákkal küzd, átveszik, mint mondják, neki nincs esélye, hogy gazdit találjon. Egy másik társa ideiglenes befogadónál van, aki szerencsére nem szeretne megválni tőle.

Csaknem 23 ezer megosztás

„De a többi 13 még gazdára vár” – így zárták soraikat az állatvédők. Szerencsére a segélykiáltás jó „hangosra” sikerült, meglepetésükre a Facebook-bejegyzést több mint 22 ezer ember osztotta meg.


A képre kattintva megnézheti jelenleg milyen körülmények között élnek

Felkerestük a Bottyan Equus Hungária Közhasznú Alapítványt, kíváncsiak voltuk, hogy alakul a tizenhárom ló sorsa. A szervezet alapítója szerint a vonalak folyamatosan égnek, és az érdeklődők is egymásnak adják a kilincset az állatotthonban. Eddig több százan jelentkeztek. Úgy döntöttek, minden hívást fogadnak, szeretnék ugyanis, hogy minden állat a lehető legjobb helyre, gazdához kerüljön. Rédei Éva a Hír24-nek elmondta, megdöbbentő, hogy ennyien összefogtak, még sohasem tapasztalt hasonlót. Nem érti, hol volt eddig ez a sok jó szándékú ember, mivel eddig úgy tűnt, a hazai lótartók nyolcvan százaléka nem ilyen. Boldog, hogy ennyien jelentkeztek.

Dönteni kell

A jelöltek szigorú „ellenőrzésen” esnek át, Rédei Éva hangsúlyozta, nem céljuk, hogy bármi áron „megszabaduljanak” a lovaktól. Az alapítvány vezetője úgy érzi, nehéz döntés áll előttük, és nagy felelősség is nehezedik a vállukra, hogy kiválasszák azokat, akik szeretik, és gondját viselik majd – ahogy ők mondják – a Zabiknak. Ahogy fogalmazott, ők méltó társakat keresnek.

A legmeggyőzőbekkel végül hivatalos örökbefogadási szerződést kötnek. A leendő gazdáknak lehetőséget kell biztosítaniuk arra, hogy az állatvédők legalább  félévente meglátogassák korábbi neveltjeiket. Azok, akik el akarják adni, vagy bármilyen módon hasznot kívánnak húzni az állatokból, esélyük sincs. Révai Éva elmondta, sokan meglévő kedvencük mellé szeretnének társat, de több település polgármestere is jelezte, hogy magukhoz vennének egy-két lovat. Rédei Éva szerint a “felhozatal” igen színes.

Arra a kérdésre, miszerint hányan voltak azok, akik érdeklődés mellett, helyett segítséget kínáltak, a szervezet alapítója azt mondta, mindössze egy idősebb hölgy kérdezte meg, tudna-e valamit tenni értük. Az alapítványnál azt mondták, már egy konzerv is nagy segítséget jelent számukra, hiszen több tucatnyi kutyusról is gondoskodniuk kell.

Minden jó, ha jó a vége

Az alapítvány azt írja, bár kaptak támadásokat is, úgy érzik, “igenis van Magyarországon nagyon sok lovasember, akik összefognak és segíteni akarnak, ha bajba kerül 13 ló.” Már biztosak benne, hogy a szűkre szabott határidő ellenére is megoldódik a kilátástalan helyzetbe került lovak sorsa.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik