Közélet

Lázár, Tarlós, Toller – politikusok halálautói

Gyereket halálra gázoló polgármester, súlyos autóbalesetet szenvedő képviselő és évekig kómában fekvő MSZP-s politikus. Nem Lázár János az első, aki rosszkor volt rossz helyen.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Lázár Jánost szállító autó szerda reggel az M5-ös autópályán, Kecskemét közelében karambolozott egy személygépkocsival. A balesetben az eddigi adatok szerint egy nő életét vesztette. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár és a gépkocsivezető könnyű, nyolc napon belül gyógyuló, kisebb sérüléseket, zúzódásokat szenvedett.


Lázár János karambolja, a képre kattintva galéria nyílik!Fotó: MTI / Noszlopy N. Miklós

Tarlós István főpolgármester 1995. július 28-án Óbudán gázolt halálra egy gyereket. A III. kerület akkori polgármesterének balesetével – furcsa mód – a sajtó nem sokat foglalkozott. Csupán egyetlen helyszíni riport jelent meg az azóta már megszűnt Kurírban, illetve pár nappal később a Magyar Hírlap közölt egy rövidebb írást, ugyancsak a napilap információi alapján. Eszerint Tarlós vétlen volt a balesetben, nem ment gyorsan, nem fogyasztott alkoholt közvetlenül a vezetés előtt, és nagyon megrázta a tragédia. A politikust a rendőrségi vizsgálatok után felmentették.

2000. október 28-án Nógrádi László közlekedési miniszter Somogy megyében, a 7-es főút ordacsehi leágazójánál szenvedett súlyos balesetet, amikor megkülönböztető jelzést használó gépkocsija 140-nel előzött, de eléje került egy balra kanyarodó Trabant. A Trabant vezetője és utasa a kórházban meghaltak, a miniszter és vele utazó felesége, valamint a sofőr megsérült. Nógrádi három héttel a tragédia után lemondott, sofőrjét pedig jogerősen másfél év fogházbüntetésre ítélték.

Toller László, Pécs volt polgármestere 2006. június 19-én, a 61-es úton, Tamási és Dombóvár között szenvedett súlyos autóbalesetet. Szolgálati kocsiját olyan autó szorította le az útról, amelyik egyszerre két teherautót előzött. A politikust és gépkocsivezetőjét súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. A sofőr július 7-én belehalt sérüléseibe, Tolleren több műtétet végeztek, a baleset óta éber kómában feküdt. A cselekvőképtelen MSZP-s politikus 2009 februárjában vesztette el képviselői mandátumát, miután a bíróság gondnokság alá helyezte. 2010. május 10-én meghalt.


Toller László autója a baleset utánFotó: MTI / Fejős Sándor

Medgyasszay László kereszténydemokrata képviselő 2006. szeptember 9-én ütközött össze egy segédmotor-kerékpárossal Csornánál. Elmondása szerint a 85-ös főúton szabályos előzésbe kezdett, amikor a manőver közben balra kivágott elé egy motoros. Megpróbálta elkerülni az ütközést, azonban a férfi féktávon belül vágott elé. A balesetben a motoros meghalt. Az országgyűlési képviselő a helyszíni szondáztatás vizsgálata szerint nem fogyasztott alkoholt, és még a baleset helyszínén lemondott mentelmi jogáról.

2011. március 17-én Arnóth Sándor fideszes országgyűlési képviselő, Püspökladány polgármestere szenvedett halálos autóbalesetet. Az M3-as autópálya 42-es kilométerénél, a fővárosból kifelé vezető oldalon egy autó a forgalommal szemben hajtott fel az autópályára, ahol frontálisan ütközött a politikust szállító, szabályosan közlekedő személygépkocsival. A balesetben az 51 éves Arnóth mellett életét vesztette gépkocsivezetője, valamint a szabálytalanul az autópályára hajtó jármű vezetője is.

Magyar politikusok halálos közúti balesetei 1990 óta:

1990. december 2-án Deák Sándor, az SZDSZ Komárom megyei képviselője szenvedett halálos autóbalesetet Oroszlány közelében. A síkos úton gépkocsija megcsúszott és nekicsapódott egy autóbusznak. A politikus a helyszínen életét vesztette.

1993. április 4-én egy Budapestről Győr irányába haladó Trabant személygépkocsi Tata külterületén az M1-es autópályán összeütközött egy görög kamionnal. A baleset következtében az öt utas közül kettő életét vesztette,  kettő – köztük Solt Ottilia SZDSZ-s képviselő – súlyos, egy pedig könnyű sérülést szenvedett.

1995. július 17-én a Gál Zoltánt, az Országgyűlés elnökét szállító Mercedes szenvedett súlyos balesetet a 35-ös számú főúton, Tiszaújváros közelében. Egy rendőrmotoros és két kormányőr meghalt, Gál Zoltán könnyű sérülést szenvedett.

1997. augusztus 13-án Tóth Pál MSZP-s országgyűlési képviselőt Miskolcon, a zebrán való áthaladás közben elütötte egy kerékpáros. Súlyos fejsérüléssel vitték kórházba, ahol 1997. augusztus 18-án belehalt sérülésébe.

2000. október 16-án Buza Attila fideszes országgyűlési képviselő, a Pest megyei Ócsa polgármestere életét vesztette, amikor az Alsónémediből Ócsa felé vezető 50-es főúton gépkocsijával lehajtott az úttestről.

2001. augusztus 17-én Vancsik Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő életét vesztette, amikor autója az M7-es autópályán, az 55-ös és az 56-os kilométerszelvény között, előzés után kisodródott az útról és egy fának ütközött.

2004. november 10-én Gyalog Sándor, Szarvas alpolgármestere Szarvas és Nagyszénás között gépkocsijával egy teherautó pótkocsijának ütközött. A politikus másnap hajnalban a békéscsabai kórházban belehalt sérüléseibe.

2004. november 17-én Tóth Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő az esti órákban halálra gázolt egy kerékpárját toló férfit Szentes és Hódmezővásárhely között.

2006. március 16-án Szabó Sándorné, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium helyettes államtitkára szenvedett súlyos közúti balesetet Dunavecse közelében. A minisztérium szolgálati Saabja Dunavecse felé hajtott Budapestről, amikor a velük szemben közlekedő Liaz teherautó valamiért áttért a sávjukba, és frontálisan ütközött a minisztériumi autóval. Feigenbaum Tamás, a Saab sofőrje és a mögötte ülő minisztériumi főosztályvezető – Gáspár Károly – a helyszínen életét vesztette.

2006. április 5-én Komássy Ákos, a Fiatal Baloldal elnöke az M3-as autópályán Mogyoród térségében szenvedett súlyos közlekedési balesetet. Utastársa, a Fiatal Baloldal országos irodájának munkatársa életét vesztette.

2008. november 21-én Csontos János szocialista országgyűlési képviselő a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvari külterületén halálra gázolt egy kivilágítatlan kerékpárral közlekedő biciklist.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik