Közélet

Gádorosi csicskáztatók: 15 évig sanyargatták az egyik férfit

bíróság (bíróság, ítélet)
bíróság (bíróság, ítélet)

A család kiszolgáltatott, elesett embereket költöztetett a tanyára, hogy aztán hajnaltól késő estig dolgoztassa őket. A mocskos vállalkozásba ügyvédek is belekeveredtek.

A vádirat ismertetésével megkezdődött csütörtökön a “gádorosi csicskáztatásként” ismertté vált ügy tárgyalása a Hódmezővásárhelyi Városi Bíróságon. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott, a gádorosi A. Lajos hol rokkantnyugdíjas volt, hol háztartásbeliként élt, de nem dolgozott. A család ennek ellenére jelentős ingatlanvagyonra tett szert az utóbbi években. Kiderült, a családtagok mentális, egészségi, illetve szociális helyzetük miatt kiszolgáltatott, befolyásolható, elesett embereket kerestek, akiket vonzó életkörülmények, jó ellátás, megfelelő fizetés ígéretével vettek rá arra, hogy tanyára költözzenek.

A munkásokat embertelen körülmények között, olykor fűtetlen, földpadlós melléképületben szállásolták el, a férfiaknak és a nőknek pihenőnap nélkül, reggeltől estig dolgozniuk kellett, a gazdálkodó állatait látták el. Az egyik férfit 1995-től tizenöt esztendőn át tartottak fogva, de más sértettek is éveken át éltek a vádlottak ingatlanjain. Fenyegetéssel és alkalmanként veréssel tántorították el őket a szökéstől. Ha valakinek mégis sikerült, a családtagok utána mentek, és visszavitték.

Gátlástalanul elvették a dolgozók nyugdíját és más járandóságait, ráadásul a munka után sem fizettek nekik egy forintot sem. A családban szervezett munkamegosztás volt, a részfeladatokat – a “szökevények” felkutatása, szállítása, felügyelete – egymás között megosztották, a főnök az elsőrendű vádlott volt. Uzsorázással is foglalkoztak, előfordult, hogy egy tízezer forintos kölcsön fejében 480 ezret kellett visszafizetni. Másokat milliós devizahitel felvételére kényszerítettek.

A bűnözők összesen kilenc embert használtak ki és körülbelül 45 millió forint kárt okoztak nekik. A tanyán történtek miatt a rendőrség 2008-ban indított nyomozást, ám a vádlottaknak fenyegetéssel sikerült rávenniük embereiket arra, hogy “jól beszéljenek”, állítsák azt, megfelelő ellátást és fizetséget kapnak munkájukért. A családtagok e mellett folyamatosan értesültek az ellenük folyó eljárás részleteiről is, például úgy, hogy az általuk megbízott ügyvédek sértetti képviselőként részt vettek a kihallgatásokon. Végül úgy sikerült az ügyet fölgöngyölíteni, hogy több kihasznát embert is biztonságba helyeztek, az ügyvédek ellen pedig eljárás indult. A Hódmezővásárhelyi Városi Bíróság várhatóan jövőre hirdet ítéletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik