Közélet

Újabb nyirbálások a rendőrségnél

rendőrség (rendőrség)
rendőrség (rendőrség)

Az átalakítások újabb hulláma érte el az egyenruhásokat, most a kommunikációs osztály dolgozóit helyezik át.

Alig két hete, hogy Papp Károly, a rendőrség átszervezéséért felelős miniszteri biztos bejelentette számos rendőri vezető felmentését illetve kinevezését, most újabb változásokra kell számítani a rendőrség berkein beül. Úgy tudni, az a bizonyos kasza a kommunikációs osztályokat sem kímélte, a szerencsésebbek maradhatnak, de akadnak, akiknek teljesen más területen ajánlottak munkát.

Információink szerint szeptember elsejével rajtol Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata. Ezzel a klasszikus, megszokott formájában megszűnik például a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya is. Értesüléseink szerint a “mindenki felett őrködő” kommunikációs szolgálat vezetésével Csontos Stefániát, a BRFK Kommunikációs Osztályának egykori vezető helyettesét, a Nemzeti Nyomozó Iroda volt helyettes szóvivőjét bízták meg. Az ORFK szóvivői pozícióját pedig a jelenlegi kommunikációs igazgató, Garamvölgyi László tölti majd be. Helyettese a jelenlegi szóvivők egyike, Makula György lesz.

Úgy tudni, az ORFK másik szóvivőjét, Bényi Mónikát más beosztásba helyezik, ő lesz a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Ha ez így történik, akkor a pozíció jelenlegi tulajdonosának, azaz Horváth Katalin Fanninak mennie kell. Egyes hírek szerint ez a sors várhat a BRFK kommunikációs osztályvezetőjére, Szekeres Tiborra is. A hírek szerint egyiküket sem bocsátják ál, ám egészen más területen folytathatják munkájukat.


Fotó: Neményi Márton

A változások nem kerülik el a megyei főkapitányságok szóvivőit sem. Jelenleg vannak olyan területek, ahol többen is ellátják ezt a feladatot, két, de akár három szóvivő is jut egy-egy megyére. Az új felállás szerint azonban úgy tűnik, csak egyikük maradhat jelenlegi pozíciójában, a többiek – ha szerencséjük van – „háttérmunkásként” ugyan, de megtarthatják a  széküket. Információink szerint az érintetteket szerdán Budapestre rendelték.

A beígért átalakítási hullám sokadik állomása ez, a Belügyminisztérium korábban közölte, a rendőrséget azért kell átszervezni, hogy megszüntessék a párhuzamosságokat. A közleményekben arról nem esett szó, hogy ennek van-e köze a nyár elején kipattant korrupciós botrányhoz.

Augusztusban a rendőri szerveknél több mint négyszáz embert érintő átszervezést jelentettek be. A Belügyminisztérium megszüntette a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szervezett bűnözés elleni egységeit, illetve az NNI gazdaságvédelmi főosztályát is. Az érintett osztályokon dolgozó rendőröknek kerületi, illetve Pest megyei kapitányságokon ajánlottak fel nyomozói vagy vizsgálói beosztásokat. A felszámolt osztályok feladatai pedig a rendőrség más szervezeti egységeihez kerültek.

Következő lépésben a rendőri vezetők következtek, mint azt említettük, az őket érintő változásokat, személycseréket augusztus 14-én jelentették be, hangsúlyozva, hogy senkit sem bocsátottak el. Ez így is történt, ugyanakkor úgy tudni, az egyenruhások ultimátumot kaptak, vagy elfogadják a felajánlott pozíciót, vagy mehetnek. Az ígért posztok azonban sokak számára lényegesen kevesebb fizetéssel járnak majd.

Korábbi sajtóértesülések szerint a szervezet átalakítását szeptember végére fejezik le. Hogy legközelebb kik kerülnek terítékre, egyelőre nem tudni, a korábban “elküldött” rendőrök közül is sokakat váratlanul ért a hír.

Elküldtük megkeresésünket az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályára, hogy megtudjuk, a napokon belül életbe lépő változások kiket érintenek. Telefonon is kerestük a szóvivői irodát, de nem értünk utol senkit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik