Közélet

Rendőrmaffia: gyilkosság miatt indult nyomozás

Emberölés megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség a Hajógyári-szigetről tavaly eltűnt fiatalember ügyében. Erre a múlt héten kirobbant rendőri korrupciós ügy világított rá - mondta az ORFK szóvivője a Magyar Nemzetnek.

A rendőrségi főtiszteket is érintő vesztegetési botrány mellékszálaként a nyomozók emberölés gyanúja miatt indítottak eljárást egy múlt év végén történt haláleset kapcsán, amely a több éjszakai szórakozóhelyen érdekelt V. László hajógyári-szigeti mulatóinak közelében történt – számolt be róla a lap pénteki száma.

Egy 21 éves férfi tűnt el tavaly decemberben, akit másnap reggel holtan találtak meg a Duna-parton. A rendőrség akkor közigazgatási eljárás keretében vizsgálta a történteket, csütörtökön azonban a BRFK életvédelmi osztálya emberölés megalapozott gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el – mondta el a lapnak Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője. Az akkori sajtóhírek szerint a férfi eltűnése előtt szóváltásba, majd dulakodásba keveredett a Dokk diszkó kidobóival.

A korrupt rendőrök a Magyar Nemzet szerint olyan információkat is megoszthattak bűnözői körökkel, amelyek miatt meghiúsultak különböző nyomozati cselekmények. A lap az ügyet kezdetektől ismerő, névtelenséget kérő forrástól úgy tudja, hogy a vállalkozó nemcsak az eddig ismertetett előnyök miatt pénzelhette a volt rendőröket, hanem egyéb, más személyeket érintő büntetőeljárásokról, tervezett nyomozati cselekményekről is információkat kaphatott tőlük.

Az egyes ügyek nyomozói nemegyszer tapasztalták, hogy a leendő terheltek éppen a gyanú közlése előtt tűntek el a hatóság elől, vagy házkutatások fulladtak kudarcba. Ekkor kezdődött meg az a szigorú titokként kezelt művelet, amelyet a korrupt rendőröket lebuktató Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai folytattak.

A Népszabadság közben rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, V. László a legjobb pontokon épült be a rendőrségbe, és nem három éve, ahogy azt korábban sejtetni engedték, hanem már legalább öt éve. Mostani lebukását pedig az okozta, hogy a belső elhárítás is beépült az alvilágba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik