Belföld

Vádalku, vérdíj a rendőrmaffia ügyében

A Terrorelhárítási Központ vadászik a Vadászra.

A Bors szerint egy másik ügyben őrizetbe vett vállalkozó azután került szabadlábra, hogy terhelő vallomást tett a budapesti diszkókirályra. A Központi Nyomozó Főügyészség hónapokig folytatott titkos nyomozását V. László, illetve a vele egy időben lefogott két volt főrendőr, K. Tamás (a BRFK Közrendvédelmi Osztályának volt vezetője) és H. Lajos (az NNI speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztályának egykori vezetője) ellen. Az operatív nyomozás azonban – a Bors szerint – kevés volt ahhoz, hogy őrizetbe vegyék a vezető beosztású rendőröket, ezért kötöttek vádalkut egy másik ügyben meggyanúsított, majd őrizetbe vett vállalkozóval.

Politikai zóna

A HVG szerint a piac már a kormányváltáskor biztosra vette, hogy V. László háttérbe szorul, mert közismert volt „a vállalkozó rossz viszonya Pintér Sándor belügyminiszterrel mint volt főrendőrrel éppúgy, mint későbbi biztonsági üzletemberrel. A Bors által is emlegetett vádalku kapcsán a hetilap arról ír, hogy nem sokkal korábban került rács mögé a piac másik ismert, „sokáig szintén immunitást élvezőnek gondolt figurája”, Veres István. A HVG úgy tudja, a taxistársadalom tényként kezeli, hogy „a Zóna ferihegyi kegyvesztése nyomán alakult Green Taxiban mindketten csendestársak voltak”, aminek azonban nincs nyoma a háttércégben. A hetilap külön emlékeztet arra, hogy a Zóna-Service Zrt. ügyében a rendőrséget csak Veres érdekelte, noha név szerint csak 2010 decemberében jelent meg a cégben. Elődjét, Samu Attilát, a belügyminiszter jelenlegi főtanácsadóját. ki sem hallgatták.

A Bors szerint a rendőri vezetők ellen indult eljárás időzítése összefügg azzal, hogy Hatala József országos főkapitány – ha a jelenlegi jogszabályok érvényben maradnak – hamarosan nyugdíjba megy. Vagyis az ügy – a lap forrásai szerint – nemcsak a budapesti szórakozóhelyek piacának újraosztását eredményezi, hanem erőteljes átrendeződést hozhat a rendőrség teljes szervezetében. A Borsnak a rendőrség belső életét ismerő forrása azt mondta, komoly változások lehetnek az ORFK és a Nemzeti Nyomozó Iroda mellett több megyei főkapitányságnál is.

Kikezdhetik a botrányok a Nemzeti Nyomozó Irodát

A Népszabadság szerint körülbelül másfél éve kezdődött az a titkos felderítő munka, amelynek eredményeként tucatnyi, a rendőrségen belül is megkülönböztetetten bizalmas munkakörben dolgozó rendőr került a potenciális gyanúsítottak listájára.

A rendőrség és az ügyészség illetékeseit is meglepte, hogy a már letartóztatott, illetve őrizetbe vett gyanúsítottak korrupt kapcsolata sem a korábbi belső elhárításnak, sem az érintett rendőri szervek (az NNI és a BRFK) belső ellenőrzésének, sem az érintettek parancsnokainak és beosztottjainak nem szúrt szemet. A rendőrségnek kell egy FBI típusú szervezet, de nem ilyen és nem ekkora – fogalmaztak a lap forrásai, akik szerint a BRFK-n is lesznek változások.

Nem hivatalos rendőrségi források szerint az NNI és a BRFK egyes részlegein “vad bizonyítékmegsemmisítésbe kezdtek”, ám ügyészségi források ezt vitatják – írja a Népszabadág.

Vérdíjat tűzött ki az alvilág, a kincstárban pihen 420 millió

Egy egyelőre ismeretlen, magát Vadásznak nevező feladó e-mailben tájékoztatta a Nemzeti Védelmi Szolgálatot – vagyis a fegyveres testületek belső elhárítását – arról, hogy tízmillió forintos vérdíjat tűztek ki a korrupt főrendőrök ellen nyomozók munkatársai fejére. A Belügyminisztérium közölte, nem enged a zsarolásnak, Pintér Sándor méltó választ ígért.

A Magyar Hírlap úgy értesült, hogy nemcsak Bolcsik Zoltán tábornokot, hanem munkatársait és azok családtagjait is védelem alá helyezték. A Bors úgy tudja, ugyanez vonatkozik a Polgári Titkosszolgálatok Védelmi Szolgálatát igazgató Zsombok Györgyre és embereire. Mindkét rendőri vezető, miként családjuk is, fegyveres védelmet és páncélozott autót kap. A lap úgy tudja, a Terrorelhárítási Központ (TEK) legjobb számítógépes szakembere már a fenyegetést küldő Vadász nyomában van.

A Borsnak a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta, hogy tucatnyi helyen tartottak házkutatást V. László és társai ügyében. A férfi lakásán 420 millió forintnyi készpénzt találtak. Az összeget már be is fizették a kincstár letéti számlájára, ahol további intézkedésig pihen – tette hozzá Fazekas Géza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik