Közélet

Kiderült, suhancok gyilkoltak Sopronban

A lövészklub elnökét és ismerősét szabályosan kivégezték. Utóbbi csak véletlen futott össze a gyilkosokkal.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerda délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: egy 43 és egy 53 éves soproni férfit lőttek le az Anger réti lőtéren. Utóbbi férfi a lőtér vezetője, a lövészklub elnöke volt. A rendőröknek a fiatalabb áldozat egyik hozzátartozója szólt kedden este 10-kor, mert órákon át nem tudták őt elérni. A rendőrök mentek ki a gyilkosság helyszínére, ahol két halottat találtak, több lövéssel végeztek velük.

Az ORFK szóvivője szerint az esetet jelentették a főkapitánynak, aki Budapestről készenléti egységeket vezényelt a megyeszékhelyre. Erre azért volt szükség, mert a lőtérről több éles fegyvert, illetve lőszereket is elvittek a támadók. Tartani lehetett attól, hogy ezekkel újabb fegyveres bűncselekményeket követnek majd el.


A képre kattintva galéria nyílik
Fotó: MTI / Krizsán Csaba

Az ügyön negyven megyei nyomozó dolgozott, reggelre meg is lett az eredmény: kilenc órakor sikerült elfogni mindhárom gyanúsítottat. Az eddig szerzett információk alapján ketten mentek be a lőtérre, harmadik társuk a figyelő ember lehetett, ő kint várakozott – tette hozzá Garamvölgyi. Azok közül, akik bementek, csak egyikük volt tagja a lövészklubnak, ennek ellenére a vezető fegyvereket adott mindkettőjüknek. Előzőleg egyébként azt mondták: gyakorolni jöttek a lőtérre.

A szóvivő elmondta azt is, hogy még nem tisztázott, mely fegyverekkel követték el a gyilkosságokat, ahogy az sem: volt-e saját fegyverük. Az azonban biztos, hogy miután a pisztolyokat megkapták, végeztek az idősebb férfival, majd amikor a holttestet el akarták tüntetni, belefutottak a 43 éves férfiba. Ő csak egy megbeszélésre érkezett idősebb ismerőséhez, ám a támadók végeztek a szemtanúval.

A gyanúsítottak csupán 19-20 évesek, ketten helybeliek. Garamvölgyi hozzátette: a büntetlen előéletű fiatalokat őrizetbe vették, a jelek szerint újabb bűncselekményeket terveztek a szerzett fegyverekkel. A fiatalok több tízezer forintot is elvittek a lőtér kasszájából.

Az ügy részleteiről csütörtök délelőtt tart sajtótájékoztatót a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Budapesten, a rendőrség Teve utcai székházában.

Halált okozó lőfegyveres támadások Magyarországon 2009-2012

2009. január 7. – Budapesten, a csepeli Széchenyi utcai Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában lelőtték az intézmény vezetőjét és egyik tanárát. Egy nappal később a rendőrség őrizetbe vette a tanintézmény gazdasági igazgatóját és biztonsági őrét, akiket az emberölés napján sikkasztás gyanúja miatt bocsátottak el az iskolából. A vizsgálat szerint a brutális kivégzést a biztonsági őr hajtotta végre.

2009. február 23. – A Pest megyei Tatárszentgyörgy cigánysorán – vélhetően Molotov-koktéllal – felgyújtották egy háromgyerekes roma család házát, majd az égő házból menekülő apát és ötéves kisfiát agyonlőtték.

2009. április 22. – A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszalökön lelőttek egy házából kilépő középkorú roma férfit; a helyszínen életét vesztette.

2009. augusztus 3. – A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán fegyveres támadásban meghalt egy 45 éves roma asszony, 13 éves lányát súlyos sérüléssel szállították kórházba.

2009. október 5. – Budapesten, egy kőbányai lövöldözésben egy afgán állampolgár a helyszínen életét veszette, egy másik életveszélyes állapotban került kórházba.

2009. november 5. – Budapesten, a VIII. kerületi Baross utcában hátba lőttek egy kuvaiti pénzváltót; az áldozat a helyszínen meghalt.

2009. december 10. – Budapesten, a XVIII. kerületi Csontváry Kosztka Tivadar utcában az egyik társasház hetedik emeletén lakó férfira a lift előtt két ismeretlen férfi támadt rá, és a dulakodás közben egyikük egy lőfegyverrel lövést adott le. A megtámadott arab származású férfi – aki pénzváltással foglalkozott – belehalt sérüléseibe.

2010. március 17. – Budapesten, a XVI. kerületi Rózsa utcában egy piros lámpánál az autójában agyonlőttek egy 52 éves szír állampolgárt.

2011. július 3. – A főváros XIII. kerületében, a Kádár utcában egy tízemeletes ház földszinti folyosóján egy férfi hat lövéssel végzett 27 éves orosz származású, de már magyar állampolgárságú ismerősével.
2011. november 27. – Kazincbarcikán egy férfi lelőtt egy másik férfit, majd öngyilkos lett.

2012. március 20. – Budapest XV. kerületében, a Zsókavár utca egyik lakásában egy 43 éves férfi lőfegyverrel megölt egy 64 éves férfit, majd hazament, és öngyilkos lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik