Közélet

Tömegbaleset az M7-esen – káosz az utakon

Hóátfúvás van Székesfehérvár közelében, a látótávolság néhány méterre csökkent. 18 autó karambolozott.

Némethné Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Hír24-nek elmondta: számtalan bejelentés érkezett, hogy autók karamboloztak az M7-es autópálya 59-es és 62-es kilométerszelvénye között a Balaton felé vezető irányban. Az egyik baleset a seregélyesi lehajtónál történt, ott, ahol az autópálya a 62-es, a másik ahol a 63-as főút találkozik az autópályával. A bejelentések szerint az egyik balesetben körülbelül tíz autó ütközött. A telefonálók sérültekről is beszámoltak. A szóvivő azt mondta: még vizsgálják, mi okozta a tömeges balesetet, de az már biztosnak tűnik, hogy először egy személyautó csapódott a szalagkorlátnak, a többi karambol ezt követte. Az erre közlekedőknek azt ajánlja, közlekedjenek óvatosan, mert a hóátfúvás miatt nagyon lecsökkent a látótávolság, ráadásul 60-70 kilométer/órás széllökésekre kell számítani. Az elsődleges információk szerint a balesetben egy nő sérült meg, őt kórházba vitték.

Baleset miatt lezárták a 82-es utat a Bakonyban, Cseszneknél. A Győrt Veszprémmel összekötő főúton, a cseszneki szerpentinen árokba borult egy kamion, a sofőr súlyosan megsérült. Amíg a műszaki mentés és a helyszíni szemle tart, az út zárva lesz. Délután egy óra óta ismét lehet közlekedni a főúton, a zárás megszűnt. Vigántpetend és Tótvázsony között azonban időszakos útlezárásokra kell számítani, amíg a hómarók tisztítják az utakat. Ezen kívül nem járható a Dudar és Csetény közötti mellékút sem. Lezárták a Veszprém megyei Hárskút és Lókút közötti utat is, amely szintén a hófúvások miatt vált járhatatlanná. A Veszprém és Tapolca közötti út is nehezen járható, ott egy pótkocsis teherautót mentenek jelenleg. Szintén hóátfúvás miatt járhatatlan a Tata és Környe, valamint a Tarján és Gyermely közötti útszakasz. Az erős szél miatt több, nyílt helyen lévő úton is előfordulhatnak hóátfúvások.

Egy korábbi baleset műszaki mentése miatt lezárták az M1-es autópálya Győr felé vezető szakaszát a 30-as kilométernél. A mentés idejére a forgalmat az 1-es útra terelik.

Baleset miatt teljes útzárra kell számítani a 4-es főúton, a 249-es kilométerszelvényben, Újfehértó közelében, ahol két személyautó ütközött össze. A műszaki mentés tart, a rendőrség helyszínel. A balesetnek az elsődleges információk szerint két sérültje van. A rendőrség kéri, hogy aki teheti, kerülje el az érintett útszakaszt, és vezessenek óvatosan. A rendőrség negyed tízes közleménye szerint félpályán, rendőri irányítás mellett halad a forgalom közelében.

Lezártak két alsóbbrendű utat a hófúvások miatt Békés megyében, ahol szerda estétől csütörtök reggelig 12 alkalommal kellett a katasztrófavédelemnek autókat és autóbuszokat kimentenie a hó fogságából.

Az egyik a Nagybánhegyes felé vezető, 4409-es számú, a másik a Kondorost Csorvással összekötő 4409-es összekötőút. Elzárt település a megyében nincs, kerülőutakon mindenhová el lehet jutni. Az alsóbbrendű utak egy része jelenleg fél sávban járható.

Szerda este Méhkerék és Geszt között elakadt egy autóbusz, az utasok a fűtött buszban várakoztak a mentés ideje alatt. Egy másik busz Kevermes külterületén garázsmenetben, utasok nélkül akadt el. A legtöbb riasztás a Békéscsabát megközelítő alsóbbrendű utakról érkezett, a megyei katasztrófavédelem munkatársainak több alkalommal kellett mentésre kivonulniuk Orosháza, Gyula és Mezőkovácsháza környékére.

Hajdú-Bihar megyében, a 42-es főút mezőpeterdi szakaszán teljes útzár van, egy kamion keresztbe fordult az úton. A műszaki mentés tart, a rendőrök a forgalmat Berettyóújfalunál terelik Váncsod és Biharkeresztes felé. A balesetben nem sérült meg senki.

Bács-Kiskun Megyében a lezárták az 55-s számú főút Baja és Csávoly közötti szakaszát, valamint az 5412-es út Borota és Csávoly, az 5205-s számú út Tass és Kunszentmiklós, az 51-es számú főúton Dunavecse és Szalkszentmárton közötti útszakaszt. A lezárást a balesetveszélyes jeges, csúszós útfelület, illetve az esetenként 30-40 centiméteres hóátfúvás indokolja. Baja, Bácsalmás körzetében a fentieken túl több mellékút járhatatlan.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság ügyelete folyamatosan egyeztet és tájékoztatja a Közútkezelőt, valamint az érintett katasztrófavédelmi igazgatóságot. A hó takarítása az utakról elkezdődött a megye több főútvonalán. Kérik, hogy az autósok az érintett fő (51-es, 53-as főút) és mellékutakon nagyon óvatosan közlekedjenek, ha tehetik, ne induljanak a megye déli területei fel. Több helyütt torlódások vannak.

Az M6-os autópálya Pécs felé egészen a 77. km szelvényig jól járható, de ettől kezdve, úgy három kilométeren keresztül kb. négy centiméteres havat hordott fel a szél, ami rendkívül balesetveszélyessé teszi a továbbhaladást. Az autópályás rendőrök kérik az utazó sebesség csökkentését ezen a szakaszon.

Székesfehérvár és Zámoly között továbbra is le van zárva az út. Szabadbattyán határában Székesfehérvár felől a Villanytelepig erős hóátfúvásra kell számítani. Járhatatlan a 6208-as út Adony felé. Le kellett zárni a Sárkeresztes-Sárosd-Szabadegyháza szakaszt a 6209-es úton és Mezőfalváról Sárbogárd felé sem lehet eljutni a 6219-es úton, ahol egyébként baleset is történt. Két személyautó ütközött. Egy sérültről van tudomása a rendőrségnek. A 62-es főúton Szabadegyházánál két kamion ütközött, teljes útzár van. Nincs lezárva, de járhatatlan a 62-es főút Perkáta és Dunaújváros között. A 61-es főút Belátó szakaszánál Előszállás után mintegy 40-50 jármű szorult be, annak következtében, hogy több kamion nem tudott felmenni az emelkedős szakaszon. Bicske-Csákvári út ugyancsak le van zárva és Etyek – Alcsútdoboz között sem lehet közlekedni útlezárás miatt. Ismét le van zárva a Mány felé vezető 1104-es út, ahol a mellett, hogy hómarók dolgoznak egy busz megcsúszott és fennakadt egy hóbuckán. Sérülésről nem kaptunk jelzést. Megyeszerte több anyagi káros balesetnél helyszínelnek egy időben a járőrök.

Tolna megyében három útszakasz járhatatlan és több nehezen járható hóátfúvások miatt. Nagyszokoly és Iregszemcse között mintegy harminc elakadt gépkocsit siófoki és tamási tűzoltók szabadítottak ki a hó fogságából, az útszakaszt a rendőrség lezárta. Szintén járhatatlan a 6-os utat Faddal összekötő út, valamint a 6233-as útnak az Alsótengelic felé vezető szakasza. Paks térségében öt úton, köztük a 6-os Dunaföldvár és Paks közötti szakaszán is hóátfúvások nehezítik a közlekedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik