Közélet

Lopások, trükkös-trend 2012

Az emberi képzelet határtalan. Ebből táplálkoznak a trükkösök is. Az áldozat jóhiszemű, a csaló pedig dörzsöli tenyerét.

Idős, egyedül él, hiszékeny – továbbra is a trükkösök kedvenc áldozat-típusa. A rendőrség tapasztalata szerint ezek az emberek korukból, egészségi állapotukból, életmódjukból, szokásaikból, hiszékenységükből fakadóan könnyebben átverhetők. A módszer változatos, az áldozatokban viszont sok a közös vonás: például gyakran ők maguk engedik be a tolvajokat otthonukba, és – duplázva a hibát – amíg ott vannak, egyáltalán nem figyelnek értékeikre.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Hír24-hez eljuttatott adatai szerint az elmúlt években megháromszorozódott az ilyen jellegű bűncselekmények száma. Míg 2009-ben „csak” 1074 esetet regisztráltak, 2011-ben már 3234-et.


A pénznek, ékszereknek és egyéb értékeknek pedig búcsút inthet az óvatlan tulajdonos

Rendőr vagyok. Gázóra leolvasó vagyok. Bajban vagyok.

Újabban a legnépszerűbb módszer, ha a csaló közüzemi szolgáltató munkatársának adja ki magát. Ez egyébként viszonylag újdonságnak számít még a trükkösök palettáján. Ezek a bűncselekmények is szépen sokasodtak az elmúlt időszakban: kis híján megnégyszereződtek. 2009-ben 342-t, tavaly már 1238-at jelöl a rendőrségi táblázat.

Az egyenruha továbbra is dívik, sok trükkös adja ki magát hivatalos személynek. A tolvaj egyenruhát húz, házkutatást színlel, kérdezősködik, a pénznek, ékszereknek és egyéb értékeknek pedig búcsút inthet az óvatlan tulajdonos. Ezekből az esetekből tavaly 640-et számláltak, két évvel korábban ez lényegesen kevesebb, 181 volt.

A népszerű álcák közé tartozik a „nyugdíjfolyósító munkatárs” szerepe mögé bújni. A tolvaj jön, pénz ígér, elterel és lecsap. Az értékeknek pedig hűlt helye. Tavaly 108 ilyen eset történt, 2009-ben viszont még csak 15, így ez a módszer is egyre nagyobb teret hódít magának. Non-profit szervezet illetve önkormányzati dolgozó bőrébe viszont ritkán bújnak ezek az emberek, tavaly alig kéttucatnyian tettek így.

A trükkösök előszeretettel játsszák a bajba jutott ember szerepét is, a 2009-es adatok szerint 234 ilyen eset volt, 2011-ben viszont már csaknem 800. Ugyancsak jellemző, hogy a tolvaj egyszerűen azért kéredzkedik be a kiszemelt otthonába, hogy felváltassa pénzét. Ezzel a módszerrel tavaly 275-en éltek, két évvel korábban viszont feleannyian, 144-en.

Párosan szép, csoportban szép

A rendőrség szerint a tolvajok gyakran párban, vagy csapatban dolgoznak. A forgatókönyv egyszerű: bemennek, kifigyelik, hol lehetnek a “rejtett kincsek”, szóval tartják áldozatukat, lassan elterelik a figyelmét, esetleg bevonnak egy új szereplőt is ( lásd: helyszínre érkező kolléga) majd lecsapnak. „Szépen”, halkan, profin.

Desszert: autópálya külföldi autóssal fűszerezve

A trükkösök a sztrádákon, autóutakon is szívesen ténykednek. Lerobbannak, fogják a fejüket, segítséget kérnek, és míg kiszemeltjük a „pórul járt” autósra figyel, kipakolják a kocsiját. Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint az ebbe a tárgykörbe tartozó bűncselekmények speciálisan három területen is megmutatkoznak.

A trükkösök főképp a pihenőhelyeknél, benzinkutaknál rendezik be „bázisukat”. A külföldi állampolgárok ideálisabb alanynak bizonyulnak a hazaiaknál, mivel az áldozatnak több idejébe telik a segítségkérés. Nincs helyismerete, nem tudja, merre van a legközelebbi rendőri szerv, útbaigazítást is nehezebben kér, és a feljelentés felvételekor a hatóságnak tolmácsot kell hívnia, amelynek kirendelése további időveszteséggel jár. A külföldiek „mellett szól” az is, hogy a tolvajok nagyobb zsákmányt remélhelnek, remélhetnek.

Az autópályákat azért is kedvelik a trükkösök, mert ez a környezett jóval ingerszegényebb, mint mondjuk a belváros. Egy városban a tanúkat könnyebb felkutatni, sőt, rendszerint különféle bizonyítási eszközök – térfigyelő kamerák, biztonsági kamerák – segítik a nyomozók munkáját. Egy belvárosi helyszínen emellett a csúcsforgalom és a különféle forgalmi akadályok nehezíthetik a tolvajok menekülését.

Alosztályt harcoltak ki maguknak a trükkösök

A rendőrség szerint a trükkösök módszerei az említetteken kívül is igen változatosak. Az Országos Rendőr-főkapitányság tavaly áprilisban állította fel a trükkös lopásokra specializálódott alosztályát, amely a megyéken átívelő, sorozatjellegű cselekménysorozatok –lopások és csalások – felderítésében tölt be koordinációs és aktív nyomozati szerepet. A rendőrség szerint az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján látható, hogy az állampolgárok bíznak a rendőrségen, hisz egyre több feljelentés érkezik. Mint fogalmaznak, „ami eddig látencia volt, most látótérbe került”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik