Advent

Pizza nagyságú a világ legnagyobb hópelyhe

youtube/illusztráció
youtube/illusztráció

1887-ben Matt Coleman állattenyésztő hatalmas hópelyheket észlelt birtokán, amik egy hóvihar során az egyik szarvasmarha-legelőre estek Montanában. A férfi úgy jellemezte a különös látványt, hogy a hópelyhek nagyobbak voltak, mint a tejes edények.

38 centiméteres szélességükkel és közel 20 cm vastagságukkal ezek a hatalmas pelyhek jelenleg a valaha feljegyzett legnagyobb hópelyhek rekordját tartják a Guinness rekordok között. Nem véletlen, hogy a hópehely-megfigyelők széles tábora pizza nagyságúként emlegeti ezeket.

Kenneth Libbrecht , a California Institute of Technology fizika professzora szerint az ilyen szörnypelyhek ritkák, de nem lehetetlenek.  Libbrecht több mint 20 éve kutatja a hópelyheket, szerinte az 1887-ben esett gigapelyhek jégkristályok csomói voltak, amelyek egymásnak ütközve alkottak hópelyhet.

A hópehely (a köznyelvben gyakran hópihe) jégkristályok összeállásából keletkezik, amely a Föld légkörében keletkezve hullhat, mint fagyott csapadék. A hópehely keletkezéséhez az szükséges, hogy mikroszkópikus szuperhideg vízcseppek keletkezzenek a felhőkben, amelyek megfagynak

– olvasható a Wikipédia szócikkében.

Kapcsolódó
Szomorú okok miatt nem tündököl idén Eta néni csodaháza
A kommentelők megértik Eta néniék döntését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik