Advent

Kalóriaszegény karácsonyi ételekkel elkerülhető a karácsonyi túlevés

Getty Images
Getty Images
Karácsonykor az ajándékok mellett az ételek is főszereplők, a töménytelen mennyiségű leves és főétel mellett ugyanis a sütemények és a rágcsálnivalók is előkerülnek, amelyek megalapozzák, hogy szilveszter előtt betarthatatlan újévi fogadalmakon kelljen törni a fejünket.

Idézzük csak fel a karácsonyi ebédeket vagy vacsorákat. Bizonyára sokaknak megjelenik a fejében az étkezést követő gyomorégés, az a mondat hogy “ezt már nem kellett volna megenni”, vagy az ünnepek után a mérlegen visszaköszönő plusz kilók. Az év utolsó heteiben igenis tehetünk azért, hogy ez ne így legyen.

Amennyiben mindenképp ragaszkodni akarunk a klasszikus menühöz, a halászlénél érdemes lemondani kenyérről és a haldarabokról, és inkább a tiszta lénél maradni. Ha viszont lételemünk a tunkolás, és mindképp kenyérre ácsingózunk, válasszunk teljeskiörlésű szeletet, abból is keveset.

Családonként eltérő szokások vannak, így akár hal, akár hús kerül az asztalra az ünnepek alatt, van mód arra, hogy kevésbé sokkoljuk a szervezetünket. A sült hal például sokkal jobb a rántott halnál, mert a magas kalóriájú, főleg szénhidrátból és zsírból álló panír eltűnik, míg a fehérjegazdag hal megmarad. A mérték azonban itt is fontos, amelyre általában azt szokták mondani, hogy egy átlagos pisztráng méretű darabtól még nem lehet baj.

Ajánlott recept: Lazacos és pulykás ételek

A gyomrunk bizonyára megköszöni, ha karácsonykor a lazac mellett döntünk. Ehhez kezdésnek, hat főre 60 deka halra van szükség, amelyről papírtörlővel felitatjuk a nedvességet, majd bedörzsöljük olívaolajjal.

Ezután felmelegítünk egy serpenyőt, kevés olívaolajat csepegtetünk bele, a lazacot belehelyezzük, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk citromlével és hozzávetőlegesen 4-5 percig sütjük, amíg a szelet a közepéig kivilágosodik, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is sütjük 4-5 percig.

Ehhez persze a krumpli mellett akár zöldségköret is remek választás lehet. Ehhez a répát meghámozzuk, karikára vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük, a zöldbab végeit pedig levágjuk. A zöldségeket egy serpenyőbe tesszük, majd olívaolajon roppanósra pároljuk.

Lazacos receptek válogatás ezen a linken.

Ha a család inkább húspárti, a legjobb választás a pulyka, a magas fehérjetartalma és alacsony zsírtartalma miatt. Amellett, hogy finom, egészséges is: a pulykahús ugyanis gazadag B-vitaminban, folsavban, cinkben és káliumban. Ezek a vitaminok pedig hozzájárulnak az immunrendszer védelméhez is.

Karácsonyi pulykás receptek válogatás ezen a linken

A köretek közül a legjobb választás egyértelműen a krumpli, ugyanis relatíve kevés a kalóriatartalma, az ízesítésnek pedig lényegében nincsenek határai. Jó választás lehet továbbá az édesburgonya is, mivel kitűnő rostforrás, magas az A- és D-vitamin tartalma, valamint gyulladáscsökkentő és immunrendszererősítő hatása is van. A fogások mellé pedig próbáljunk meg minél több zöldséget bevinni.

Persze mindenki tudja, hogy a karácsony nem karácsony a sütemények és rágcsálnivalók nélkül. Ha semmiképp nem tudjuk ezeket elkerülni, rágcsaként tegyünk ki répát, diót, és magvakat is, ezek ugyanis segítik az emésztést. Süteménykészítéskor pedig ha lehet, használjunk kisebb zsírtartalmú tejet és túrót, cukormentes lekvárokat és gyümölcsöket. Általános tanács, hogy minél hígabb egy sütemény, annál diétásabb: egy ropogós, szárazabb süteményben ugyanis szinte mindig több kalória található.

Mosolykalendárium – A különleges pillanatok csodája

Mindennap egy-egy szórakoztató, kedves, érdekes cikk várja az olvasókat adventi kalendáriumunkban.

Az év vége mindig a számvetés időszaka, nincs ez másképp a vállalatoknál sem. A Lidl számára az idei év kihívásokban és sikerekben is gazdag volt, de mindez nem sikerülhetett volna vásárlóink, munkavállalóink és partnereink nélkül. Köszönettel tartozunk vásárlóinknak, hogy minket választanak, ha bevásárlásról van szó és partnerek a számunkra fontos ügyekben. Munkavállalóinknak köszönjük az egész éves kemény munkát, partnereinknek pedig az együttműködést! Mindenkinek kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánunk!

Ajánlott recept: Diétás Rákóczi túrós

A recepthez 6 emberre 12dkg vajas kekszre, 16dkg zsírszegény túróra, 0.8dl görög joghurtra, egy fél citromra, 2 teáskanál mézre, 2 evőkanál  cukormentes baracklekvárra, és 2 evőkanál dióbélre lesz szükség.

A Rákóczi túrós pohárkrém elkészítéséhez a vajas kekszet durvára összetörjük egy zacskóban sodrófa, vagy mozsár segítségével, az eredményt pedig a desszertes poharak aljára szórjuk.

A túrót alaposan összekeverjük a krémes görög joghurttal, a lereszelt citromhéjjal és a mézzel. A kekszmorzsa tetejére kanalazzuk, majd elosztjuk rajta a cukormentes baracklekvárt. Száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a durvára vágott diót, majd megszórjuk vele a desszert tetejét.

Szponzorált tartalom

A cikk a Lidl támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik