Advent

5 tipp, hogy ne váljon rémálommá a karácsonyi költekezés

Getty Images
Getty Images
Az ünnepi időszak minden évben pluszkiadásokkal jár, hiszen a karácsonyi ajándékoktól, a fenyőfáig, az ételeken át mindent meg kell venni. Az infláció mértéke miatt idén a korábbiaknál is mélyebbre kell nyúlnunk a zsebünkbe. Tudatos tervezéssel és vásárlással viszont elkerülhetjük a felesleges kiadásokat. Összegyűjtöttük az 5 legjobb tippet arra, hogy ne legyen anyagi rémálom az idei karácsonyból.

Nyakunkon a karácsony, már csak két hét van vissza, így hivatalosan kezdetét veszi az ünnepi készülődés. Van, aki még csak most kezdi el beszerezni az ajándékokat és van, aki már hónapokkal ezelőtt lecsapott az akciós ajánlatokra. Nem csak a meglepetések ára ment fel, de az élelmiszerek óriási drágulása miatt az ünnepi vacsora is sokkal többe kerülhet idén a tavalyihoz képest. Érdemes-e megvárni a karácsonyi akcióval ellátott termékeket, vagy inkább jóval előtte szerezzük be őket? Erre is kitérünk cikkünkben.

1. Ne engedjünk az akciók csábításának

Már novemberben elkezdődnek az akciók, amivel az üzletek igyekeznek becsalogatni a vásárlókat az üzletekbe. Ilyen a már nálunk is hódító Black Friday. Igyekezzünk tudatosak maradni, és csak azért ne vegyünk meg dolgokat, mert az van ráírva, hogy leárazták. Valójában ezek az ajánlatok sokszor csekély mértékűek. Ne essünk bele az akciók csapdájába!

cikkajánló: OTP_persely_24hu_spóroláslélektana

2. Ne essünk túlzásokba

Igaz a mondás, hogy jobb adni, mint kapni, de ne gondoljuk azt, hogy az ajándék csak akkor szép, ha az sokba is kerül. Ha tudjuk mivel szeretnénk meglepni szeretteinket, vásárlás előtt érdemes körülnézni az interneten, hogy lássuk, hol járunk jobban a beszerzésével. Tudjuk jól, hogy mindenki kapott már olyan ajándéktárgyat, aminek nem sok hasznát vette. Mérlegeljünk, hogy valóban szükség van-e a kiszemelt árura vagy sem. Hasznos tud lenni, vagy csak egy újabb porfogó lesz a polcon. Egyébként ezért is kapott teret mostanában az élményajándékozás. Ez valóban jó ötlet lehet, ahogy a saját kézzel készített, személyes ajándék is.

3. Egyeztettessünk

Ha a nem megfelelő anyagi körülmények és az infláció mértéke miatt úgy döntenénk, hogy idén kevesebb ajándékkal ünnepelnénk, akkor ezt előre érdemes egyeztetni, hogy senkit se érjen csalódás. Családosok esetében jó ötlet lehet, ha csak a gyerekeket lepjük meg egy apró ajándékkal, vagy egy közös élménnyel kedveskedünk. Örüljünk annak, hogy együtt a család, és egy kellemes vacsora mellett tölthetjük az ünnepeket. A vacsora megtervezésekor is érdemes előre gondolkodni. A tartós élelmiszereket már hetekkel előre meg lehet vásárolni, hogy ne egyszerre szakadjon a nyakunkba minden. Feleslegesen ne főzzünk nagy mennyiséget. A család nagyságához mérten tervezzük meg a menüt, hogy ne kelljen semmit kidobni. Nem kell mindenkinek a kedvencét megfőzni, és nem kell ipari mennyiséget előállítani. Harmadnap már úgyse nagyon van kedv a halászlére sem.

4. Kövessük a költéseinket

Kövessük a költéseinket, hiszen az a spórolás egyik eszköze. Ha tisztában vagyunk vele, hol tartunk a saját költségvetésünkben, annál könnyebb elkerülni a felesleges kiadásokat. Nem egyszerű feladat visszafogni a költekezést, de érdemes plusz energiát szánnunk rá, hogy ne lépjük túl az anyagi kereteinket. Fontos a tudatosság!

5.  Tervezzük, készítsünk listát

A túlköltekezésnek csak mi tudunk gátat szabni, de sokat segíthet, ha akár már hónapokkal előre listát készítünk és kidolgozunk egy anyagi tervet. A listával el tudjuk kerülni a hirtelen felindulásból késztetett vásárlásokat, és kevésbé leszünk fogékonyak az akciós matricával ellátott termékekre. Írjuk le mire van szükségünk az ünnepek alatt. Vegyük számba, hogy mit kell vásárolnunk a fenyőfa mellett a konyhára, milyen ajándékokat szeretnénk és kiknek, illetve, ha vendégségbe megyünk, akkor mivel kedveskedjünk. A tervezéskor állítsunk fel egy anyagi keretet és aszerint határozzuk meg a kiadásokat. Érdemes előre takarékoskodni is az ünnepekre, hogy a kiadások ne terheljék meg a pénztárcánkat. Ehhez már léteznek akár digitális megoldások is, mint például az OTP Bank Persely funkciója.  A Persely segítségével kis összegeket is félre lehet tenni, melyekhez különböző célok is rendelhetők.

Persely segít takarékoskodni

Az OTP Bank Internet- és MobilBank új Persely funkció lehetővé teszi, hogy különböző céljaidra elkülönítve tegyél félre díjmentesen, akár kis összegekben.

A Persely segít, hogy pénzügyileg tudatosabbá, rendszeres megtakarítóvá válj. Egyszerűen, a megtakarításaidat lépésről-lépésre gyarapítva tehetsz félre, így belátható időn belül megvalósíthatod a terveidet. A szolgáltatás kezdő befizetés nélkül igényelhető és egyszerre akár több persely is nyitható.

 

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. További részletekről tájékozódjon az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

 

A cikk az OTP Bank támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik