Advent

Retro karácsonyfadíszek – avagy így díszítettük a fát gyerekkorunkban

Lissák Tivadar / Fortepan
Lissák Tivadar / Fortepan
Gyerekkorunk karácsonyainak díszei még mindig velünk vannak, sőt, egyre többen nyúlnak ismét a retro hangulatú darabokhoz. Az 1970-es, 80-as években virágkorukat élő díszeket a mai napig könnyen beszerezhetjük, de leginkább azért kerülnek elő minden karácsonykor, mert mindannyiunkban kellemes emlékeket idéznek fel.

Üvegdísz

Vannak klasszikusok, amelyek szinte kötelező darabnak számítottak minden karácsonyfán. Ilyenek voltak például az üvegdíszek. Ezeket a gömböket ezüst, arany, kék, piros vagy rózsaszín árnyalatban is felaggadhattuk a fára, akár festett, színezett vagy horpasztott verzióban is. Az üvegdíszek legkedveltebb formája ugyan a gömb volt, de hóember, mikulás, medve, róka vagy akár egy macska is „felmászhatott” a fára, csak a díszítő(k) fantáziája szabott határt. A nagy számok törvénye alapján jónéhány darab a földön végezte, így okozhatott néhány kellemetlen pillanatot a családnak, de ennek ellenére a mai napig szeretjük az üvegdíszeket.

Angyalhaj

Az angyalhaj nem csak az élő fákon, de a műfenyőkön is állandó diszítő elem volt, a fehér színű verzióval olyan hatást is lehetett kelteni, mintha hó fedné az ágakat. Hasonlóan kedveltek voltak a fényes füzérek is, a kék, arany- vagy az esüstcsillogású fémszálakkal ma is igazán retróvá tudunk varázsolni egy karácsonyfát.

Mosolykalendárium – A különleges pillanatok csodája

Mindennap egy-egy szórakoztató, kedves, érdekes cikk várja az olvasókat adventi kalendáriumunkban.

Az év vége mindig a számvetés időszaka, nincs ez másképp a vállalatoknál sem. A Lidl számára az idei év kihívásokban és sikerekben is gazdag volt, de mindez nem sikerülhetett volna vásárlóink, munkavállalóink és partnereink nélkül. Köszönettel tartozunk vásárlóinknak, hogy minket választanak, ha bevásárlásról van szó és partnerek a számunkra fontos ügyekben. Munkavállalóinknak köszönjük az egész éves kemény munkát, partnereinknek pedig az együttműködést! Mindenkinek kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánunk!

 Műanyag égősor

Minden fa sokkal ékesebb volt, ha egy rajta körbefutó égősor fénye világította meg. A műanyagból készült égők különböző színekben tündököltek, folyamatosan égve vagy villogva, kinek, melyik volt a kedvesebb. Az égősor se ment ki a divatból, akárcsak a helyette vagy mellette használt műanyag gyertyák, amelyek csipesszel kapaszkodtak a fára. Sokan még éjszaka sem kapcsolták le a világítást, így még különlegesebb hangulatot árasztott a díszítés. Az égősorok csak akkor okoztak kellemetlenséget, amikor annyira összegabalyodtak, hogy órákba tellett kibogozni őket.

Szaloncukor

A fára aggatott szaloncukor a múlt, a jelen és a jövő egyszerre, amíg lesznek karácsonyfák, addig lesznek rajtuk a gondosan becsomagolt finomságból, így a retro-gyűjteményben is helyük van. A többi dísszel ellentétben a szaloncukrokat jó esetben nem őrizzük meg a következő karácsonyig, de így is felidézhetjük a régi emlékeket. Ma már szinte végtelen ízben gyártanak belőlük, de ha az igazán retro érzést szeretnénk elérni, akkor zselével töltött verziót tesszük a fára.

Habcsók

A habcsók is szinte kötelező elem volt minden karácsonyon, annak ellenére, hogy talán ezt a díszt volt a legnehezebb az ágakon tartani. De ha már felkerült, magára vonzotta a tekinteteket, a fehér mellett halvány rózsaszín vagy zöld árnyalatban is, többféle formában. A habcsókra is ugyanaz érvényes, mint a szaloncukorra: érdemes mindig újat vásárolni vagy készíteni, hogy ne érjenek minket kellemetlen meglepetések az elfogyasztásuk után.

Cukorbot és toboz

A „kötelező darabok” mellett még számos egyéb, retro díszítőelemmel fel tudjuk dobni a karácsonyfánkat. A különböző csokiérmék, a mikulás- vagy szívformájú cukros díszek vagy a cukorbotok  szintén nosztalgikus érzéseket ébreszthetnek bennünk, akárcsak a toboz, a papírból vagy műanyagból készült fehér hópehely, illetve hóember, vagy akár a piros kalapos gomba. És persze ne felejtsük el a csillagot, aminek kortól függetlenül minden karácsonyfa csúcsán ott kell lennie, így egy retro-díszítésből sem maradhat ki.

Szponzorált tartalom

A cikk a Lidl támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik