Advent

Ezek a legjobb Karácsonyi ének-feldolgozások

JOE KLAMAR / AFP
JOE KLAMAR / AFP
A Karácsonyi ének a világ második leghíresebb karácsonyi története. Charles Dickens regénye alapvetően hozzájárult ahhoz, hogyan ünnepeljük ma a karácsonyt. Készült jó filmváltozata?

Ha Charles Dickens 1843-ban nem adta volna közre Karácsonyi ének című regényét, lehet, hogy angolul ma nem használnák a „Merry Christmas!” jókívánságot. Ezt ugyanis a könyv tette népszerűvé, mint ahogy a karácsonyi jótékonykodás gondolatát is. A történet jól ismert: a mogorva és kiállhatatlan Ebenezer Scrooge-ot végiglátogatja a múlt, a jelen és a jövő karácsonyának szelleme, a regény végére pedig ő maga is jobb emberré válik.

A történetnek számos filmadaptációja készült, már a 20. század elejétől kezdve. A főhős ihlette a Kacsamesék legszórakoztatóbb szereplője, Dagobert bácsi nevét (az eredetiben Uncle Scrooge), ezért hadd ajánljuk elsőként a Disney-rajzfilmfeldolgozást. A szegény Bob Cratchit szerepében Mickey egér látható!

Ez a Disney-rajzfilm a nyolcvanas években készült, mint ahogy a Szellemes karácsony című, modern adaptáció is. Ebben Scrooge öntelt tévés producer, Bill Murray játssza. Karácsonyra mindenkinek fürdőlepedőt vagy videómagnót ajándékoz. Nála is megjelennek az eléggé rémisztően ábrázolt szellemek, a megtérés pedig nem is maradhat el:

Murray mellett egy másik, sötétebb tónusokat is kedvelő komikus színész is eljátszotta Scrooge-ot. Jim Carrey a Karácsonyi ének újabb animációs verziójában alakította a főszerepet – nem csak a hangját adta hozzá, mert a filmhez választott animációs technikával a vonásai is jól kivehetőek.

Mosolykalendárium – A különleges pillanatok csodája

Mindennap egy-egy szórakoztató, kedves, érdekes cikk várja az olvasókat adventi kalendáriumunkban.

Az év vége mindig a számvetés időszaka, nincs ez másképp a vállalatoknál sem. A Lidl számára az idei év kihívásokban és sikerekben is gazdag volt, de mindez nem sikerülhetett volna vásárlóink, munkavállalóink és partnereink nélkül. Köszönettel tartozunk vásárlóinknak, hogy minket választanak, ha bevásárlásról van szó és partnerek a számunkra fontos ügyekben. Munkavállalóinknak köszönjük az egész éves kemény munkát, partnereinknek pedig az együttműködést! Mindenkinek kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánunk!

Végül pedig hadd említsünk egy másik, rendhagyó adaptációt: a Batman visszatér című szuperhősfilm is tekinthető Karácsonyi ének-feldolgozásnak! Ebben a megközelítésben a gonosz üzletember, Max Schreck Scrooge megfelelője, a karácsonyi szellemek pedig nem mások, mint Pingvin, Batman és Macskanő. A film ismerői gondolják végig, meggyőző-e számukra ez az értelmezés, aki pedig esetleg nem látta a Batman visszatért, nézze meg: igazi karácsonyi film.

Szponzorált tartalom

A cikk a Lidl támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik