Advent

A legfurcsább karácsonyi díszek

Getty Images
Getty Images
Bár ma már komoly hagyománya van annak, hogy vicces és furcsa díszekkel ünneplik a karácsonyt, vannak olyan országok, ahol mindezt nem a humor vagy a trendek felrúgása vezérli, hanem a többszáz éves hagyomány. Ezek közül szemezgettünk.

Pókháló – Ukrajna

A pókok és hálóik első látásra végtelenül távolinak tűnnek témájukban a karácsonyfától – gondolhatnánk. Az ukránok viszont más véleményen vannak: sokan pókhálót tesznek a fára. Természetesen nem a sarokból emelnek le egy igazi hálót a partvissal, hanem vannak már erre a célra készített díszek. Mindennek hagyománya van, amelynek több verziója is ismert: a legenda szerint egy szegény asszony nem tudta mivel feldíszíteni a fáját, így jobb híján pókhálót akasztott rá, amely reggelre kinccsé változott. Egy másik változat szerint egy pók díszítette fel a nélkülöző nő karácsonyfáját látva, hogy nincs mit ráaggatnia. Manapság bizonyos vidékeken akasztanak egy pókhálós díszt a fára, aki megtalálja, azé a szerencse

Hajó – Görögország

A görögöknél nagyon gyakran nem karácsonyfát találunk kivilágítva, hanem egy hajót. Egy többezer éves hagyományról van szó, hajós népként nem is olyan furcsa a csillogó bárkákat látni, ráadásul Szent Nikolasz, a karácsony védőszentje a hajósok védelmezője is egyben. Karácsonykor éppen ezért a nép számára rendkívül fontos közlekedési eszközt ugyanúgy fényfüzérrel díszítik fel, mint mások a karácsonyfáikat.

Uborka – Egyesült Államok és Németország

Nem tisztázott, hogy pontosan amerikai vagy német hagyományról van szó, mindenesetre szórakoztató játék főleg a gyerekek számára, ha uborkát aggatunk a fára. A hagyomány szerint ezt a télapó akasztja fel, zöld színe miatt nehéz megtalálni, ám amelyik gyereknek sikerül, övé a megtiszteltetés, hogy először nyissa ki az ajándékait. Német és amerikai gyökerei is vannak, az 1800-as évek közepétől nagy népszerűségnek örvendnek.

Mosolykalendárium – A különleges pillanatok csodája

Mindennap egy-egy szórakoztató, kedves, érdekes cikk várja az olvasókat adventi kalendáriumunkban.

Az év vége mindig a számvetés időszaka, nincs ez másképp a vállalatoknál sem. A Lidl számára az idei év kihívásokban és sikerekben is gazdag volt, de mindez nem sikerülhetett volna vásárlóink, munkavállalóink és partnereink nélkül. Köszönettel tartozunk vásárlóinknak, hogy minket választanak, ha bevásárlásról van szó és partnerek a számunkra fontos ügyekben. Munkavállalóinknak köszönjük az egész éves kemény munkát, partnereinknek pedig az együttműködést! Mindenkinek kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánunk!

Caganer – Spanyolország

Talán az egyik legviccesebb és legfurcsább dísz a katalánoké: a Caganert a Betlehemekbe teszik, de a Jézuskáról szóló mesékben hiába keressük alakját. Egy olyan kis figuráról van szó ugyanis, aki éppen letolt nadrággal könnyít magán. A 18. századtól bukkan fel, jellegzetes katalán ruhát és kalapot, ún. barretinát visel, eredete nem tisztázott, mindenesetre nagyon viccessé teszi elsősorban a gyerekek számára az ünnepet.

Szponzorált tartalom

A cikk a Lidl támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik