Advent

Kiderült, hogy milyen a magyarok kedvenc karácsonyi menüje

Getty Images
Getty Images

A magyarok közel fele, 44,6 százaléka ugyanazt a menüt készíti el minden évben, de kisebb módosításokkal, míg 21,3 százaléka teljesen ugyanazt. 30,2 százalék azonban kalandvágyóbb: vannak ugyan visszatérő ételek, de minden évben kipróbálnak valami újat, ez derült ki a VIRTU Restaurant reprezentatív kutatásából.

Az nlc.hu cikke szerint csak elenyésző számú válaszadó számít kísérletező kedvűnek, ugyanis csak a magyarok 3,9 százaléka készít minden évben más-más finomságokat.

A leveseket illetően a megkérdezettek túlnyomó többsége (45, 4 százalék) a halászlét preferálja, 33,7 százalék viszont húslevest tesz az asztalra karácsonykor is. A korábban népszerű desszertleves, a borleves 4,9 százalékra esett vissza, 4,7 százalék főz egyéb hallevest, 3,9 százalék a pulykaragu leves mellett teszi le a voksát, 6,3 százalék pedig nem szokott levest enni.

A főételek között a töltött káposzta a legnépszerűbb (55,6 százalék), szorosan a nyomában a rántott vagy sült hallal, mely a válaszadók 51,9 százalékának kedvence. A megkérdezettek 32,9 százaléka majonézes vagy ecetes krumplisalátát is tálal a főétel mellé, olvasható a cikkben.

A magyaroknál általában a rántott ételek mindent visznek, így a karácsonyi menüből sem maradhat ki a rántott csirke (29,6 százalék), a rántott sertéskaraj vagy borda (26,4 százalék), a rántott sajt (21,5 százalék), valamint a rántott gomba (14,8 százalék).

Jól szerepelt az egyre népszerűbb kacsa: megkérdezettek 19,1 százaléka készít kacsamellet, kacsamájat vagy egyéb, kacsahúsból készült fogást. A VIRTU felmérése azt is bizonyítja, hogy a legkedvesebb desszertünk minden kétséget kizáróan a bejgli. A megkérdezett háztartások háromnegyedében szerepel ez a sütemény az ünnepi menüben.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik