Advent

Fogadjunk, hogy ezeket te sem tudtad a Mikulásról

Getty Images
Getty Images
Honnan ered a Mikulás pontosan? Van felesége? Miért pont az Északi-sarkon él? Ezekre és még megannyi kérdésre adunk választ cikkünkben.

A Mikulás története nem csupán néhány évtizedre nyúlik vissza, hanem egészen Kr. u. 280-ig, ahol Szent Miklós szerzetes a mai Törökországban a vidéket járta, hogy segítsen a szegényeken és a betegeken. A legenda szerint vagyonát többek között arra költötte, hogy három szegény nőnek hozományt adjon, megmentve őket így attól, hogy édesapjuk elada őket. A szerzetes a reneszánsz idejére már Európa legnépszerűbb szentjei közé tartozott.

Amikor a hollandok az Újvilág gyarmataira kerültek, Sinterklaas legendáját is vitték magukkal, ez hollandul Szent Miklóst jelent. Az 1700-as évek végén pedig a történet már az amerikai popkultúrába is begyűrőzött, miután holland családok összegyűltek azért, hogy megemlékezzenek a szent haláláról. A név idővel új alakot kapott: Santa Claus lett belőle.

De mindig így nézett ki a Mikulás, mint most?

A képhez egy Washington Irving nevű író nem sokat tett hozzá sokat még a 19. század elején a Knickerbocker’s History of New York könyvével. A műben a Mikulást ugyanis még egy pipázó, karcsú alakként írta le, aki a házak felett repülve ajándékokat visz a jó gyerekeknek.  Nem sokkal később Clement Clarke Moore egyik versében is feltűnik Szent Miklós, ebben a műben egy vidám, öreg manóként ábrázolják.

Moore verse még korántsem egységesítette a Mikulás ábrázolását, hiszen az ikonikus férfi a 19. században néhol még különböző színű öltönyökben szerepelt,

sőt, előfordult az is, hogy szán helyett seprűnyélen utazott.

Az előbb említett Irving egy másik műve, A Visit from St. Nicholas változtatta meg ezt: itt jelentek meg először a Mikulás kísérői, hiszen a versében a szánt nyolc repülő rénszarvas vezeti.

Mosolykalendárium – A különleges pillanatok csodája

Mindennap egy-egy szórakoztató, kedves, érdekes cikk várja az olvasókat adventi kalendáriumunkban.

Az év vége mindig a számvetés időszaka, nincs ez másképp a vállalatoknál sem. A Lidl számára az idei év kihívásokban és sikerekben is gazdag volt, de mindez nem sikerülhetett volna vásárlóink, munkavállalóink és partnereink nélkül. Köszönettel tartozunk vásárlóinknak, hogy minket választanak, ha bevásárlásról van szó és partnerek a számunkra fontos ügyekben. Munkavállalóinknak köszönjük az egész éves kemény munkát, partnereinknek pedig az együttműködést! Mindenkinek kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánunk!

Kitől származik akkor a ma ismert, ikonikus kinézet?

1881-ben egy politikai karikaturista, Thomas Nast, aki egyébként arról híres, hogy a Republikánus és Demokrata Párt máig használt jelképeit megalkotta, hívta életre a ma ismert Mikulás képét: Nast a Mikulást egy telt, vidám emberként ábrázolta, akinek nagy, fehér szakálla, fehér szegélyű nadrágja és játékokkal teli zsákja van.

Nast nem csak a Mikulás külsejét teremtette meg. Egy illusztrációján a Mikulás leveleket válogat szét, mégpedig : a jó gyerekek és a rossz gyerekek szüleinek küldeményeit. Innen ered a Mikulásnak küldött levelek ötlet. Egy későbbi illusztráción pedig szerepel az is, hová lehet küldeni az irományokat: az Északi-sarkra.

A helyszínválasztás korántsem véletlen, és meglehetősen egyszerű oka volt: azért lett ez a Mikulás otthona, hogy életben maradjanak a hidegebb éghajlatot előnyben részesítő rénszarvasai. Érdekesség, hogy a felfedezők csak fél évszázaddal az illusztráció megszületése után jutottak el az Északi-sarkra.

Nem sokan tudják azt sem, hogy a Mikulás évtizedekig egyedülálló férfi volt, csak 1849-ben, James Rees egyik művében említik először, hogy házastársa is van. Azt is fontos megjegyezni, hogy a világ különböző részein más és más vendégváró falatokkal készülnek a gyerekek a Mikulásnak.

Ausztráliában és az Egyesült Királyságban sherry itallal és pitével várják, a svéd gyerekek rizskását hagynak kint neki, Írországban pedig nagy öröm fogadhatja a szakállas ajándékhozót,

hiszen itt egy korsó Guiness sörrel várják a lelkes kisfiúk és kislányok.

Vannak viszont olyan helyek, ahol hagyományosan nem ünneplik a Mikulást, hogy megóvják saját szokásaikat, ilyen például Ausztria vagy Csehország.

Ma már a kapcsolatba lépés is pofon egyszerű a Mikulással: sokan ugyan levelet írnak számára – a legtöbbet egyébként Franciaországból kapja –, ám a Mikulás Hotline hívásával telefonon is elérhető, illetve emailt is írhat neki, akinek ez szimpatikusabb. Sőt, a Google Santa Tracker segítségével bárki követheti a Mikulás útját az egyes országokban.

Szponzorált tartalom

A cikk a Lidl támogatásával készült.

Kapcsolódó
Lidl mosolykalendárium
Mindennap egy-egy szórakoztató, kedves, érdekes cikk várja az olvasókat adventi kalendáriumunkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik