Advent

A kanapén túl is van ünnep: ezek a legnépszerűbb karácsonyi úticélok

Getty Images
Getty Images
Bár a karácsony sokak számára egyenlő a családi fészek nyugalmával, a melegítőben eltöltött bekuckózással, egyre többen kerekednek fel az ünnepek alatt, hogy rendhagyó módon töltsék az ünnepeket. Sokan ilyenkor inkább a trópusokra menekülnek, ám akik a maga havas valójában töltené mégis a karácsonyt egy különleges helyen, azoknak mutatunk néhány tippet.

Izland

A szigetország nemcsak karácsonykor olyan, mintha egy képeslapról mintázták volna, karácsonykor pedig pláne ellenállhatatlan a vastag hóréteg, a sarki fény és a hamisítatlan izlandi hangulat miatt. Bár itt is megvannak a kötelező karácsonyi látnivalók a vásárokkal és a különféle tipikus ünnepi attrakciókkal, egész meghökkentő karácsonyi hagyományokkal találkozhatunk: az izlandi folklórban megtalálhatók a rosszcsont trollok és egy emberevő macska is. Izland tökéletes választás azoknak, akik kicsit kalandosabb karácsonyt akarnak: gleccsertúrák, hóbarlangok, hószános utazások várják az érdeklődőket, de akár egy meleg forrás vizében is el lehet merülni úgy, hogy körülöttünk tombol a tél.

Kapcsolódó
Csodálatos meseországba csöppentünk Izlandon
Izlandon a természet sokszínű csodái lenyűgözik a turistákat.

Zágráb

Bár karácsonyi vásárok mindenhol vannak, sokan azért kelnek útra, hogy megtalálják a műfaj igazi gyöngyszemeit. Ezek közt mindenképp ott a helye a zágrábinak, amelyet többször választottak már meg Európa legszebb karácsonyi vásárának. Bár városszerte vannak olyan karácsonyi attrakciók, mint a korcsolyapálya vagy épp a zágrábi vásár jelképének számító diótörő szobrok, a vásár központja hagyományosan a Jelačić tér, ahol a karácsonyfa és egy óriási adventi koszorú is áll. Itt a hagyományos karácsonyi ételek mellett megtaláljuk az olyan jellegzetes horvát ételeket is, mint a káposztás tészta vagy a strukli.

Mosolykalendárium – A különleges pillanatok csodája

Mindennap egy-egy szórakoztató, kedves, érdekes cikk várja az olvasókat adventi kalendáriumunkban.

Az év vége mindig a számvetés időszaka, nincs ez másképp a vállalatoknál sem. A Lidl számára az idei év kihívásokban és sikerekben is gazdag volt, de mindez nem sikerülhetett volna vásárlóink, munkavállalóink és partnereink nélkül. Köszönettel tartozunk vásárlóinknak, hogy minket választanak, ha bevásárlásról van szó és partnerek a számunkra fontos ügyekben. Munkavállalóinknak köszönjük az egész éves kemény munkát, partnereinknek pedig az együttműködést! Mindenkinek kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánunk!

Lappföld

Ha hamisítatlan karácsonyi utazást tervezünk, a Mikulás otthonával egészen biztosan nem lőhetünk mellé. Finnország északi tartományában rengeteg olyan téli élményt kínálnak, amit máshol nem kapunk meg: amellett, hogy folyamatosan gyönyörködhetünk a sarki fényben, népszerűek a rénszarvas-és kutyaszános utazások, alhatunk igluban de rengeteg helyen kínálnak igazi digitális detoxot a civilizációtól távol, a fenyvesek közt megbújó faházakban természetesen az elmaradhatatlan szaunával. Karácsonyibb célpontot azonban aligha találhatnánk Rovanieminél, ami nemcsak Lappföld fővárosa, de a Mikulás bázisa is. Ennek megfelelően a várostól alig néhány kilométerre található Mikulásfalván találjuk az igazi Mikulást, vagy ahogy finnül hívják, Joulupukkit.

New York

Ember legyen a talpán, aki a Reszkessetek, betörők második részét látva nem akarta megnézni a New York-i karácsonyt. Kevin az 1992-ben bemutatott filmben a nagyvárosban köt ki egyedül, ahol aztán Rockefeller Center karácsonyfájánál találtak végül egymásra édesanyjával. Bár a nagyváros karácsonykor dugig van ünnepi látványossággal, a legendás épületnél felállított fának komoly hagyománya van: 1931 óta állítják fel, a fényeit sztárokkal megtámogatott ünnepségen kapcsolják fel, a világ egyik legismertebb karácsonyfájának számít.

Bergen

A norvégiai város – vagy ahogy a szélsőségesen csapadékos időjárása miatt hívják, az esernyők városa – már önmagában is megér egy kirándulást: fjordok, festői szépségű hegyek és a tenger határolja a színes házairól ismert várost. Karácsonykor azonban nemcsak a hó öltözteti ünnepi díszbe a várost, de itt épül meg a világ legnagyobb mézeskalácsvárosa, a Pepperkakebyen. A tésztabirodalom felépítése 1991 óta hagyomány, a helyiek összefogásában már novemberben építeni kezdik a városkát, ahol még egy vonat is kanyarog, a december végéig látható alkotás jó célt is szolgál: a jegyekből származó bevételt minden évben jótékony célokra ajánlják fel.

Szponzorált tartalom

A cikk a Lidl támogatásával készült.

Kapcsolódó
Lidl mosolykalendárium
Mindennap egy-egy szórakoztató, kedves, érdekes cikk várja az olvasókat adventi kalendáriumunkban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik