Advent

Mennyit fogyaszt a karácsonyi díszvilágítás az otthonunkban?

Getty Images
Getty Images

A rezsiválság miatt talán sokakban felmerül a kérdés a karácsonyt megelőző napokban, hogy mennyibe kerül kivilágítani a karácsonyfát, az otthonunkat az ünnepkörre.

Mivel ahány ház, annyi szokás, egészen pontos számmal nem lehet erre választ adni, ugyanakkor a Blikk korábban egy példával élve mutatta be, hogy nagyságrendileg mire számíthatunk, mennyivel dobja meg az áramszámlát egy-egy fényfüzér.

A hagyományos karácsonyfaizzók általában darabonként 3 Wattot fogyasztanak. Ha egy ilyen izzóból teszünk ki mondjuk egy 100 darabos égősort, ami egy 20 méteres, egyszerű ünnepi fényre elegendő, az 300 wattnyi elektromos teljesítményt jelent, azaz óránként 0,3 kilowattórányi (kWh) villamos fogyasztást. Ha napi nyolc órában világítunk ünnepi fényekkel, úgy 2,4 kilowattórányi áramot fogyasztunk el. 40 napra felszorozva ez azt jelenti, hogy áramfogyasztásunk 96 kWh-nyi lesz. Ez rezsicsökkentett áron számolva 3456 forint, nem rezsicsökkentett áron pedig ennek körülbelül a duplája, 6729,6 forint.

A ledes fényfüzérek esetében egy, a fényfüzérekben használt led óránként megközelítőleg alig 0,05-0,07 Wattot vesz fel, egy 100 ledből álló sor tehát 5-7 Wattot. Így óránként legfeljebb 0,007 kWh áramot fogyaszt fenti példabeli égősorunk. Ebből pedig az következik, hogy 40 napos időszakra vetítve 2,16 kWh áramot használunk így el, azaz rezsicsökkentett áron 77,75 forintot, nem rezsicsökkentett áron pedig 151,41 forintot költöttünk el így.

A Blikk cikkében megjegyzi, fontos tudni, hogy a példabeli 100 ledből álló, egyszerű fényfüzérnél a hosszabb ledes világító díszekbe ennél sokkal több led kerül. Egy kb. 20 méteres fényfüggöny akár 800-1000 ledet is tartalmazhat.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik