Advent

Dermesztő mínuszokban várják a karácsonyt a világ leghidegebb falujában

Semen Sivtsev/ANADOLU AGENCY/AFP
Semen Sivtsev/ANADOLU AGENCY/AFP

Az északi félteke leghidegebb pontjaként és a világ leghidegebb településeként emlegetett szibériai Ojmjakonban december első hetében dermesztő hideg uralkodott, -56,6 fokig zuhant a hőmérséklet.

A történelem folyamán mértek itt hűvösebbet is: 1933-ban -67.7 Celsius-fok volt a településen, ez a Föld történetében is rekordnak számít.

A 60 fok körüli mínuszok az utóbbi évtizedekben többször előfordultak az alig 500 fős lélekszámú faluban. 2021. december 9-én például -61,1 Celsius-fok hőmérsékletet mértek, ami a legalacsonyabb decemberi hőmérséklet volt Oroszországban 1984 óta.

Úgy tűnik, karácsonyra némileg megkegyelmez az időjárás a környékbelieknek.

A weather.com előrejelzése „csak” -28 fokot prognosztizál szentestére, ellentétben a korábbi évekkel, amikor többnyire -50 fokig süllyedt ilyenkor a hőmérséklet Ojmjakonban.

Ojmjakon két napi autóútra fekszik a régió központjától, Jakutszktól, ahol nem meglepő módon hasonlóan hideg van.

Mivel a településen semmi sem terem meg, ezért az emberek rénszarvas- és lóhúst esznek. Egy bolt van, ez látja el a helyi rénszarvas tenyésztőket, lékhorgászokat és vadászokat a szükséges javakkal.

Az orvosok szerint az itt élők csak azért nem szenvednek tápanyaghiányban, mert az állatok tejében rengeteg tápanyag található.

Kapcsolódó
Kánikulában is lehet meghitt a karácsony
Ausztráliában nem a meleg házban, hanem a kertben vagy a tengerparton ünnepel a család.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik