Advent

Egy kis odafigyeléssel nekünk és a bolygónak is szép lehet a karácsony

Getty Images
Getty Images
A karácsonyi időszak általában együtt jár a pazarlással, de nem kell, hogy ez feltétlenül így legyen. Ha ügyelünk a fenntarthatóságra pár okos trükkel, az ünnep még boldogabb lehet mindenki számára.

Kétség sem férhet hozzá, hogy Magyarországon, de jó eséllyel az egész világon is a karácsony a leginkább várt ünnep. A felfokozott hangulattal és a hetekkel korábban beinduló előkészületekkel azonban az is rendre együtt jár, hogy akaratlanul is rengeteg hulladékot termelünk, miközben tökéletesen nélkülözhető javakat halmozunk fel ész nélkül.

Itt most nem elsősorban az ajándékokra kell gondolni – bár az is megérne egy misét, hogy tényleg jó-e az, hogy évről évre súlyos összegeket áldozunk olyan tárgyakért, amikre alapvetően semmi szükségünk –, hanem például az azokat fedő csomagolópapírokra, karácsonyi díszekre, melyeket végül nem is használunk, kidobott ételekre, arról a megszámlálhatatlanul sok fenyőfáról nem is beszélve, amelyek az ünnepek után mind a szeméttelepen végzik.

Nem arról van persze szó, hogy amellett érvelnénk, hogy mindenki dobja sutba az évek óta őrzött tradícióit, ugyanakkor azt is be kell látnunk, hogy egy kis odafigyeléssel pillanatok alatt fenntartható karácsonyt varázsolhatunk az otthonunkba.

Ennek az egyik legkézenfekvőbb módja, ha a környezetbarát, újrahasznosítható csomagolóanyagokat választunk, és aztán még arra is ügyelünk, hogy az ajándékbontás után azok ne a kommunális hulladék között vagy esetleg a tűzben végezzék. Ugyanígy gondoskodhatunk arról, hogy a dekorációhoz használt kiegészítők és a karácsonyfadíszek is mind újrahasznosíthatóak legyenek. Ma már szerencsére rengeteg célnak megfelelő boltot találunk, ahol minden máshoz hasonlóan a karácsonyi termékeket is a fenntarthatóság alá rendelik a készítők.

Egy jobb jövőért karácsonykor is

Idén az Erste Bank karácsonyi videója is a fenntarthatóság témáját tűzi zászlajára, amivel a társadalmunk legkisebb tagjait igyekszik megszólítani. Az Erste egyébként is nagy figyelmet fordít a fenntarthatóságra: az európai pénzügyi intézmények közül elsőként csatlakoztak az Európai Bizottság Zöldfogyasztási Vállalás (Green Consumption Pledge) kezdeményezéséhez. Mindent összevetve a bankcsoport a teljes hitelállományát tekintve alacsony, mindössze valamivel 1 százalék feletti olyan kitettséggel rendelkezik, amelyben kibocsátás-intenzív iparágak, például szénalapú energiatermelés, távfűtés, betongyártás, állattartás, és hulladékfeldolgozás szerepel. Ezért is elkötelezett a bankcsoport többek mellett a fenntartható karácsonyozás mellett is, amitől azt várják, hogy minimális odafigyeléssel mindenki számára a legboldogabb lehessen az ünnep.

A sok papír mellett van egy másik kategória is, ami rengeteg hulladékot termel: az ételek. Sajnos sokan esnek túlzásokba az ünnepek előtt, gigantikus menüket készítenek, benne tucatnyi fogással, és már akkor nyilvánvaló mindenki számára, hogy soha nem fog az összes elfogyni, mikor még el sem kezdődött a vacsora. Itt tényleg csak azt lehet elmondani, hogy legyünk mértékletesek, legyünk racionálisak, amikor megtervezzük a menüt, tartsuk a szemünk előtt, hogy az étel nem játék. Ha pedig mégis megtörténik a tragédia, és egy-egy fogás rajtunk marad, még véletlenül se dobjuk ki, inkább adjuk olyanoknak, akik karácsonykor is nélkülöznek.

A díszekről az imént már volt szó, de mi a helyzet a karácsonyfával?

Ez az a pont, ami rendszeresen két táborra szakítja a tömegeket: vannak a tradicionalisták, akik szentségtörésnek tartják, ha valaki egyáltalán eljátszik a gondolattal, hogy nem igazi fenyőt állít a nappalijában, míg kissé kényelmesebb társaik a műfenyőkre esküsznek, sokszor épp a fenntarthatóság mellett érvelve. Bár egyelőre még nem olyan elterjedtek, léteznek már olyan szolgáltatások, amelyek mindkét kategóriát ki tudják elégíteni. Sok helyütt ugyanis lehetőség van már arra, hogy fát béreljünk karácsonyra, ami annyit tesz, hogy a cég alkalmazottjai egy kaspóban kihozzák nekünk a fenyőfát, majd az ünnepek leteltével el is viszik, hogy aztán újratelepítsék. Ezzel úgy is fenntartható lehet az ünnep, hogy a hagyományos karácsonyfáról sem kell lemondanunk.

Szponzorált tartalom

A cikk az Erste Bank támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik