Advent

Alighanem ez Európa legszebb karácsonyfája

PETRAS MALUKAS / AFP
PETRAS MALUKAS / AFP

A litván főváros főterén álló karácsonyfát évről évre Európa legszebbjei között emlegetik, 2019-ben el is nyerte ezt a címet. Ebben az évben viszont a rendkívüli körülmények miatt nem az volt a cél, hogy tömegeket vonzzanak a helyszínre, sokkal inkább az, hogy távolabbról is biztonságosan megcsodálható legyen.

PETRAS MALUKAS / AFP

Vilnius karácsonyfája kívülről szemlélve egy modern installáció, aminek belsejében egy hagyományos fenyő áll feldíszítve.

A litván főváros fája szürreális képet fest kívülről: a 24 méter magas kompozíciót közel négy kilométernyi színváltós fényfüzér ékesíti, 800 ezüst fadíszt helyeztek el rajta és 150 négyzetméternyi tükörfelületet vittek fel rá.

PETRAS MALUKAS / AFP

Bár a szerkezet már-már utópikus jelleget ölt kívülről, az ajtaján befáradva mindenkit ott vár egy hagyományos karácsonyfa is, ami az ünnep szellemét idézi.

PETRAS MALUKAS / AFP

Ugyan rengeteg kihíváson mentünk keresztül ebben az eseménydús esztendőben, a közösségünk erősebbé vált és készen áll a rendhagyó karácsonyra. Vilnius karácsonyfája pont ezt jelképezi: a szürreális, a váratlant, de mégis csodálatosat

– magyarázta Remigijus Šimašius, Vilnius polgármestere.

Kapcsolódó
Megőrülnek a vásárlók a világító karácsonyi paplanért
Azt mondják, ezzel takarózva csak szépeket lehet álmodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik