Advent

Ha karácsonyra parfümöt tervez, ezekre figyeljen oda

Nagyobb lutri talán nincs is egy olyan karácsonyi ajándéknál, mint a parfüm. Na jó, talán a jegygyűrű, viszont előbbi olcsóbb, illata is van, sőt többeket is meglephetünk vele. Feltéve, ha betartjuk az aranyszabályokat.

A drogéria valószínűleg az ünnepi időszak egyik legkedveltebb ajándéka. Mindegy, hogy krémről, samponról, tusfürdőről vagy parfümről legyen szó – valamilyen formában találkozni fog vele a bőrünk, amitől pozitív hatást várunk. Akkor is, ha mi kapjuk és akkor is, ha ajándékba adjuk valakinek. A parfüm nagy eséllyel univerzális ajándék, csak vannak bizonyos kritériumok, amiket muszáj betartanunk, hogy elkerüljük a csalódott arcokat, a kényszeres mosolyt a fa melletti ajándékbontáskor.

Olcsóbbat is lehet választani

EDT vagy EDP?

Az EDP, vagyis Eau de Parfum jelenti a klasszikus parfümöt, amiben nagy koncentrációban találhatók illóolaj-keverékek. Ereje nemcsak tartósságában rejlik, hanem abban, hogy az idő előrehaladtával más és más illatárnyalatok kerülnek előtérbe. Az EDT, azaz az Eau De Toilette az úgynevezett kölnivíz – más néven nappali parfüm -, ami kevesebb illatanyagot tartalmaz. Jelentősen olcsóbb a parfümnél, és csak pár óráig tart a hatása, ezért ajánlott inkább alkalmakra.

Aki illatolt már parfümöt az életében, vélhetően tudja, hogy egy drágább, minőségibb parfüm illata jóval tovább „kitart”, mint egy alacsonyabb árkategóriában mozgó társáé. Ezzel tudni kell együtt élni, mert kevesen engedhetik meg maguknak, hogy 40-50 ezer forintért válasszanak parfümöt saját használatra, nem beszélve arról, ha ajándékozni szeretnék azt. Az utcán árult illatszerektől mindenképp óvakodjunk, hiszen bizonytalan az eredetük és panaszkodni sem nagyon tudunk, ha egy-két fújás után piros pöttyök jelennek meg a nyakunkon.

Az üzletekben meglehetősen sokféle parfümöt találunk, ez a karácsonyi időszak alatt hatványozódik általában. A 3-4-5 ezer forintos árfekvés már pénztárcabarátnak tekinthető és azért esélyes, hogy valami akcióba is belebotlunk majd a nagy válogatásban. A hölgyeknek esztétikailag sem utolsó választás lehet a Bruno Banani Best elnevezésű illata, amely már megjelenésében is ajándék-matéria: a rúzsra hajazó üveg könnyen megnyerheti bárki tetszését. Hasonlóan jó vétel lehet férfiaknak a Tom Tailor vonala, ahol például az Exclusive elnevezésű termékük a maga gyömbéres, almás jegyeivel igazi karácsonyi illatként is értelmezhető.

Persze akkor sem mozgunk rossz irányba, ha a Replay márka felé kacsintgatunk, ami árban a két említett alá is be tud slisszolni alkalomadtán.

Nem árt jól ismerni azt, akinek szánjuk

Mikor a drogériás üzletek sorai között sétálgatunk, vadászva a megfelelő ajándékra, bizonyosan feltesszük magunkban a kérdést: „Vajon tetszene ez neki?”. A feltevés jogos, mert mindenkinek mások az igényei a parfümöket illetően is. Különösen nehéz a férfiaknak választani, mert a hölgyeknél azért sokszor előfordul, hogy több illatot is szívesen tartanak otthon, ám az urak általában egy, de mégis markáns illattal szeretik öltöztetni magukat – nehezen is változtatnak.

A parfümök között is vannak sportosabb, elegánsabb, hétköznapibb illatok, amiket illatolva jó eséllyel be lehet lőni, a célszemély melyikkel lesz a legboldogabb. Elég jó taktika, ha elmegyünk egy boltba azzal az illetővel, akinek az ajándékot szánjuk, majd egy illatról kikérjük a véleményét. Ha tetszik neki, fel is jegyezhetjük a képzeletbeli listánkra.

Felejtsük el a tévéreklámokat!

A karácsony közeledtével a parfümökkel kapcsolatos tévéreklámok is megszaporodnak, és könnyen rossz irányba vezethet bennünket egy-egy ismert ember nevével fémjelzett illatszer. Akkor leszünk bajban, ha az adott hírességet kedveljük is, mert úgy biztosan prekoncepciókkal fogunk a boltba menni. Ugyanis már anélkül, hogy illatmintát vettünk volna a parfümről, pozitív kép alakul majd ki a fejünkben, így befolyásolva a vásárlást.

Sőt, nem is biztos, hogy árcédulája, marketingje miatt az illat jól passzol majd ahhoz, akinek adjuk. Érdemes ilyenkor összehasonlítani ezeket alacsonyabb árfekvésben lévő társaikkal, de itt is jó vigyázni, mert az orrunk hamar összezavarodik a sok parfümtől, és semmit nem tudunk majd megkülönböztetni.

Próbáljunk az orrunkra hagyatkozni, mintsem a szemünkre, egy-egy dizájnos parfümös üveg is csalóka tud lenni, aztán meglehet, a belsejében semmifajta értéket nem fogunk találni.

Jobb, ha kérdezünk

A parfümvétel ingatag talaj, ha pedig teljesen bizonytalanok vagyunk azt illetően, jót választunk-e majd a boltban, szimplán csak kérdezzük meg az ajándékozottat, mit használ. A karácsonyi ajándék varázsa valamelyest csorbulni fog, hiszen váratlan dolgot aligha talál majd a csomagolópapír alatt – cserébe viszont kizárjuk a tévedés lehetőségét.

A pragmatikusabb út azért is jó, mert így nem fog évekig a polcon állni az ajándék parfüm, ami nem tetszett a kiválasztottnak.

Ezek az illatszerek személyesek, jól is tesszük, ha megválogatjuk, mit fújunk magunkra. Ugyanilyen körültekintőnek kell lenni másokkal szemben is.

Ha pedig kitartunk az ajándékozás varázsa mellett és titkolózni szeretnénk, kérjük a bolti eladók segítségét, akik nagy eséllyel jó irányba fognak terelni bennünket, ha mesélünk kicsit arról az illetőről, akit meg szeretnénk lepni.

Szponzorált tartalom

A cikk a DM támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik