Advent

Íme a legfinomabb karácsonyi kocsonya titka

Elkészítése nem bonyolult, csak időigényes.

A klasszikus kocsonya receptet alighanem minden háziasszony ismeri, karácsonykor pedig készíti is, hiszen tradicionális karácsonyi étel. A többi hagyományos magyar étekhez hasonlóan lehet vitatkozni arról, milyen a legjobb kocsonya, azt viszont tudni kell a tökéletes karácsonyi kocsonyához, hogy a titka a jó alapanyagban, a sok fokhagymában és a hosszú főzésben rejlik.

Hozzávalók (4 személyre)

1 közepes füstölt csülök, 1 disznó köröm füstölve , 1 disznófarok, 3-4 fej fokhagyma gerezdekben, kömény és szemesbors bőségesen, kevés só, 2 közepes fej vöröshagyma egészben

Elkészítése (nem bonyolult, csak időigényes)

A húsokat alaposan megtisztítjuk, a bőröket finoman megkaparjuk, majd megmossuk. Nagy lábasba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy – a hozzáadott fűszerekkel, hagymákkal együtt – ellepje. Kis tűzön 3-4 órán át főzzük , de mindenképpen addig, amíg a bőr és a hús a csontról könnyen leválik.

Ha főzés közben a víz leapad, annyival pótoljuk, hogy a húsokat ellepje. Ha kész, a tűzről levesszük, kiszedjük egy tálcára a húsokat. A léhez öntsünk egy deciliter hideg vizet, hogy a  zavarossága leülepedjen.

Hagyjuk kicsit hűni, és a tetejéről a zsírt szedjük le. A húsokat a  csontokról leválasztjuk, tányérokban elhelyezzük – a bőrös részekkel felfelé – kocsonyalevet pedig finom szűrőn ráöntjük. Ízlés szerint e tetejét megszórhatjuk őrölt pirospaprikával. Hűvös helyre tesszük, alvadás után tálalhatjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik