Advent

-35 fokban érkezik a Jézuska a világ leghidegebb falujába

December 24-én a nappal sem lesz túl hosszú, mindössze alig 4 és fél óra.

Ojmjakon a kelet-szibériai Jakutföldön fekszik, és Föld leghidegebb településeként ismert. Az alig 500 lélekszámú faluban jól tudják, mit jelent a zimankó, hiszen januárban mínusz 50 fok körüli az átlaghőmérséklet.

1933-ban Ojmjakonban mérték az eddigi  leghidegebbet, amikor 67.7 Celsius-fokig hűlt le a levegő. December derekán még messze járunk ettől a rekordtól, de már most sem ritkák a -40 Celsius-fok körüli hőmérsékletek.

Forrás: Meteoprog

A Meteprog portálon található előrejezés szerint az idei karácsony ugyan enyhébb lehet a tavalyinál, de így sem lesz hőség a szibériai faluban. A prognózis szerint a nappal sem lesz túl hosszú, mindössze alig 4 és fél óra, a szenteste várható hőmérséklete pedig -36 fok körül alakul, azaz ilyen zimankóban érkezik majd a Jézuska.

Kiemelt fotónk az orosz Anasztaszija Gruzdeva által 2018. január 17-én közreadott kép önmagáról, a mínusz 50 Celsius-fokos hidegtől jégkristályok borította szempillákkal a szibériai Jakutföld fővárosában, Jakutszkban január 13-án – Fotó: MTI/AP/Anasztaszija Gruzdeva

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik