Advent

Fura karácsonyi szabályai vannak a brit királynőnek

A brit királyi udvarban mindent áthat az évszázados hagyományokra épülő protokoll. Nincs ez másképp karácsonykor sem. A jelenleg uralkodó II. Erzsébet ráadásul még a szokásos formaságokon felül is ragaszkodik néhány szabályhoz a karácsonyi ajándékozással kapcsolatban – írja a Mirror.

Cofidis tipp – Legyen jobb a napod!

Vásárold meg az ajándékokat 2 héttel karácsony előtt! Sokkal boldogabb lesz az ünnep, ha nem veszed ki a részed a a sokszor stresszes last minute meglepetésvadászatból.

Először is, a királyi család minden évben a királynő téli rezidenciáján, norfolki Sandringham-kastélyban ünnepel. Az angolszász hagyományoktól eltérően nem karácsony első reggelén nyitják ki az ajándékokat, hanem a Magyarországon is elterjedt szokásnak megfelelően, már december 24-én este. Aznap minden egyes családtag megpróbál leosonni a Vörös-szalonba és úgy letenni az ajándékait, hogy senki ne vegye észre. Az ajándékok nem a fa alá kerülnek, hanem egy asztalra, amely körül mindenkinek névre szóló helye van.

A legfontosabb szabály, hogy az ajándéknak valami vicces apróságnak kell lennie, semmiképpen sem lehet drága. Minél olcsóbb, annál jobb. Az első Sandringhamben töltött karácsonyán Diana még tudott erről, ezért mindenkinek drága kasmírpulóvereket és mohersálakat ajándékozott, aztán nagyon meglepődött, amikor Anna hercegnőtől egy csicsás vécépapírtartót kapott. Anna hercegnőnek egyébként lehet valamilyen fura vonzalma a fürdőszoba-felszerelésekhez, egyszer ugyanis egy fehér bőrrel borított vécédeszkát adott Károly hercegnek. Neki annyira bejött az ajándék, hogy azóta minden utazására magával hurcolja.

A királyi család minden évben 1500 adag karácsonyi pudingot ad ajándékba az 500 fős személyzetnek. A királynő ezen kívül is ad személyes apróságokat a személyzet azon tagjainak, akik már legalább egy éve dolgoznak neki. Mivel elég sokan vannak, II. Erzsébet már márciusban megkérdezi őket, hogy mit szeretnének, aztán nekilát a vásárlásnak. A személyzet legfrissebb tagjai maximum 25 font (kb. 9 ezer forint) értékben kérhetnek valamit. A keret minden a királyi család szolgálatában töltött évvel nő egy picit, de soha sem megy 35 font (kb. 13 ezer forint) fölé. Az ajándékokat a személyzet minden tagja személyesen a királynőtől veheti át, nagyjából egy héttel karácsony előtt. Mivel mindenki tudja, hogy mit fog kapni, az ajándékot már az előtt megköszönik, hogy kibontották volna.

A királyi család a saját ajándékok kibontását mindig pontban este hat órakor kezdi, amikor Fülöp herceg megadja rá az engedélyt. A család aztán megvacsorázik, templomba csak december 25-én mennek, aznap viszont kétszer is. A királynő és a férje egészen február végéig Sandringhamben maradnak, a karácsonyi dekorációt pedig csak a távozásuk után szabad leszedni.

Kiemelt kép:  TOmby Melville / POOL / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik