Advent

Dísz, ajándék és süti is lehet a bögrés mézeskalács

Igazi ünnepi kedvenc.

A mézeskalács a karácsonyi ünnepkör elmaradhatatlan finomsága, ami remekül mutat a fán, de falatozni is jó belőle, sőt ajándéknak is egyedi. A Ketkes segítségével most megmutatjuk, hogy milyen ez a “három funkciójú” édesség. A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók

8 bögre finomliszt, másfél bögre porcukor, 3 teáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, 30 dkg margarin vagy vaj – 1 bögre méz, 3 tojás

Elkészítése

A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott vajat, a méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.

Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk, majd kézzel tésztává gyúrjuk és három egyenlő részre osztjuk. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtjuk jó fél centi vastagra (lehet kevesebb is, de így pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk sütemény kiszúróval belőle. Ugyanezt tesszük a másik két adaggal is.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan tíz percig sütjük. Tíz perc, semmiképpen sem több!

A írókához 2 tojás fehérje, csipet só és 30 dkg porcukor szükséges. A tojásfehérjéket  a csipetnyi sóval felverjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot, és kemény habbá verjük. Habzsákba töltjük és ízlés szerint díszítjük a kalácsokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik