Advent

Ha tökéletes karácsonyi hangulat kell, irány Dánia!

Koppenhágában néztük meg milyen egy skandináv karácsonyi vásár.

Itthon már minden sarkon karácsonyi vásárokba lehet belefutni. Forralt bor, kolbász, csendes éj és vásárfia. Sokak szerint ez a búcsú hangulat és a lehúzós árak csak rombolják a karácsony imidzsét és itt az ideje ez bojkottálni.

Viszont van a világon egy olyan hely, ahol mindezt varázslatosan építik fel, és minden karácsonyimádó álma válik valóra, mikor körbe járja az utcákat és tereket. Ez a hely Koppenhága! Tanulmányi úton voltunk.

Mostanság a kuckózós, összebújós hyggéről ismert Dániában a karácsony is patikamérlegen van kiegyensúlyozva a giccs és a cukiság között.  A fővárosban több kisebb karácsonyi vásárt is kialakítottak a főbb csomópontokban, például a Nyhavnnál vagy a főtéren, a Kongens Nytorvon. Az érdekes bennük az, hogy mindegyik más egy kicsit. A faházak egyik helyen csak fehér koptatottak, a másik vásárban pirosra festettek, a harmadikban natúrként van meghagyva. Ez a sokszínűség minden utca sarkon képes elvarázsolni a látogatókat.

Az éttermek is gondoskodnak a téli utcai dekorról. Az ablakaikat kívülről körbe fenyőágakkal díszítik és mindenhova kis fényfűzéreket aggatnak vagy gyertyákat pakolnak. A bejáratnál sok helyen 2-3 karácsonyfa is sorakozik.

A vásárokban kapni mindenféle apró kézműves ajándékot és rengeteg ételt. Lengyel, német vagy finn kolbászból lehet választani, angol fudge-okból, természetesen van belga waffel és holland minipalacsinta is. Természetesen nincsen vásár lángos nélkül, több helyen is láttuk magyar zászlóval hirdetni a hungarikumot. A forralt bort vagy forró csokit kérésre megbolondítják még töménnyel is, ízlés szerint kérhető rum, wishky vagy bacardi is még bele.

Ha a karácsonyi mesevilágba bele akarunk fulladni, akkor nem szabad kihagyni a Tivolit. Ez egy vidámpark, ahol a játékokon kívül kisebb boltocskák, gyors kajáldák és egyéb szórakoztató dolgok vannak. Karácsonykor ha nincs hó, az egész parkot lefújják műhóval, az épületek homlokzatától kezdve a növényektől a járdáig. Gigantikus díszekkel és fényfüzérekkel körbe rakják a parkot és mindenhol karácsonyi ajándékokat lehet kapni. Karácsonyfák ameddig a szem ellát mindenhol. Mintha Elsa és a Mikulás közösen találták volna ki a parkot.

Az egész városban tökéletes ünnepi hangulat van a sok gondosan kidolgozott apróságtól. A skandináv térségre jellemző egyszerű, letisztultságnak köszönhetően nem tud tömény lenni a minimalista dekoráció. Láthatóan a dánok is imádják ezt, csak mosolygó emberekkel lehetett összefutni.

Ha nincs meg a hangulat a készülődéshez, akkor receptre kellene felírni az olcsó fapados jegyet egy karácsonyi feltöltődéshez Koppenhágába!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik