Advent

A természet ajándéka a fehér karácsony

A fehér karácsony a legjobb ajándék, ami sorban állás nélkül összejöhet!

December közepén már nagyon aktuális kérdés, hogy vajon idén lesz-e fehér karácsony. Ez az időjárási jelenség, semmi extrát nem takar, csak hogy december 25-26 között van hó. Meglepő ajándék, de sokaknak ez szerepel a karácsonyi kívánság listáján legelől. Kell a tökéletes hangulathoz sokak szerint.

Bár sokan úgy emlékeznek rá, hogy régen minden karácsonykor volt hó itthon, ez sajnos nem igaz. Az ország különböző részein eltérő eséllyel fordul elő december végén összefüggő hótakaró. A magasabb hegycsúcsokon élők többször örülhettek ennek a természeti meglepetésnek, mint például a budapestiek. Az OMSZ adatai alapján csak minden 3. karácsonykor van hó a fővárosban december 24 és 26 között valamelyik nap. Olyan, hogy mindhárom nap havas legyen, 5 évente egyszer fordul csak elő.

Az utóbbi 100 évben csak 15 alkalommal fordult elő, hogy országszerte minimum 5 centiméteres hótakaró volt az ország nagyrészén az ünnep mindhárom napján. Utoljára 2002-ben volt országon kiterjedésű hó karácsonykor.

Európa más országaiban is megosztott a helyzet. A leggyakoribb hogy Svédországban, Lengyelországban, Finnországban, Norvégiában, Oroszországban és Ukrajnában fehér a karácsony.

Ha az amerikai filmekre gondolunk, sokszor havazik például bennük New Yorkban, erre a valóságban sokkal kisebb az esély. Az adatok alapján csak 22% van arra, hogy fehér legyen ott a karácsony. Azért vannak extrém esetek, mikor 2004 decemberében egy viharnak köszönhetően Floridában és New Orleans-ban is esett a hó.

Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy vajon az ajándék hozó Mikulást a legideálisabb szánnal ábrázolni, hiszen

idén az időkép.hu előrejelzései alapján még bizonytalan, hogy összejön-e a fehér karácsony. A borsodiak lehetnek a legbizakodóbbak, 60% az esély egyelőre, míg Budapesten csak 40-30%.

Még bármi megtörténhet, addig is kívánjuk sokszor a természet legjobb ajándékát karácsonyra, hogy a táj mindenhol szép fehér és pelyhes legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik