Advent

Ezeket tudtad a karácsonyfáról?

szaloncukor (szaloncukor)
szaloncukor (szaloncukor)
Három érdekesség a karácsonyfáról és a hozzákapcsolódó hagyományokról!

A karácsonyfa az ünnep része Magyarországon is. Az örökzöld fenyő szépen feldíszítve hozza el otthonunkban a legjobban a karácsonyi hangulatot. Összegyűjtöttünk 3 érdekességet, amit jó ha tudunk!

Az első magyar karácsonyfa

Számtalan történet és mese lengi körbe az első magyar karácsonyfát, az biztos: egy német eredetű szokást honosítottunk. A hagyománynak eredendően semmi köze sem volt a keresztény valláshoz, az egyház csak később, a 15-16. században építette be a karácsonyi szokások közé a fa állítást. Az első karácsonyfákat a hivatalos történelmi adatok szerint az 1500-as évek végén, az 1600-as évek elején állították Németországban, ahonnan ez az ünnepi szokás elterjed Európa szerte.

Az első magyar karácsonyfa legendája a 19. században kezdődik, egyes adatok szerint 1824-ben, Aszódon került felállításra, de csak mintegy 100 esztendővel később vált olyan népszerűvé, hogy országszerte általánosságban is jellemzővé-, mondhatni tradícióvá vált a családok körében.

A szaloncukor az csak a miénk

Egy fenyőfa csak és kizárólag akkor válik karácsonyfává, ha díszekkel csinosítjuk! Az első függők pont olyan idősek mint az első karácsonyfák. Sok évtizeddel ezelőtt még nem gömböket és szaloncukrokat aggattak a fenyő szúrós ágaira, hanem gyümölcsöket, tobozokat, mogyorót és diót.

Az évek során aztán a díszítés egyre kreatívabb iparrá vált, és Magyarországon egy különleges édességgel, a szaloncukorral egészült ki, aminek története az első magyar karácsonyfák megjelenéséig vezethető vissza. A hazai cukrászok kitalálták, hogy selyempapírba csomagolt finomságokkal még vonzóbbá tudnák tenni a karácsonyfákat, így a 19. század első felében forgalomba kerültek az első szaloncukrok, amelyek azóta is csak és kizárólag a magyar karácsonyfákat díszítik.

Évente több mint 2 millió karácsonyfát állítunk

Az Európai Uniós átlaghoz képest Magyarországon kiemelkedően sok fenyőfa fogy el az ünnepi szezonban. Egy évben átlagosan 2 millió 200 ezer karácsonyfát adnak el hazánkban, ami a 10 milliós lakosságra nézve kiemelkedő adat főleg annak fényében, hogy egész Európában 60 millió fenyőfa fogy el ebből a célból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik