Advent

5 tipp, ha bort adnál ajándékba karácsonykor

Közeledik a karácsony és folyamatosan nő a lista, hogy kinek kell venni egy bort ajándékba. Összegyűjtöttünk négy jó tanácsot, amit érdemes megfogadni, mielőtt egy palackot a kosárba teszünk.

Több fontos dolog is van, amit figyelembe kell venni borválasztásnél, de itt egy könnyen betartható lista, ami a tanácstalan vásárlóknak nagy segítségére lehet.

1.   Középről felfelé

Bár nagyon csábítóak tudnak lenni az olcsóbb borok a hozzá nem értőknek, de ezeknek általában olcsó íze is van. Ha pedig ajándékba szánjuk az üveget, akkor érdemes a közép árkategóriából indulva felső árkategória felé nézegetve keresni a pénztárcánkhoz mérten bort. Főleg ha olyan személy kapja, aki ismeri a borokat.

2.   Ki kapja

Könnyebb dolgunk van, ha jobban ismerjük a megajándékozottat. Segít, ha tudjuk, hogy fehér vagy vörös párti, inkább fröccsként keverve szereti a bort vagy az édes desszertborokat kedveli a vacsora végén esetleg szívesebben bont egy testes vöröset. Ha vacsorára vagyunk hivatalosak és oda szeretnénk vinni bort, jó, ha tudjuk a menüt és az adhat kapaszkodót a választásnál.

3.    Évszakok ízei

Ha tanácstalanok vagyunk, akkor választhatunk még az évszakhoz illő bort is. Karácsonykor például érdemes a Cabernet Sauvignon – Syrah – Malbec erősebb vörös bor vonalon mozogni. Ha inkább valami könnyebbre szavaznánk az évnek ebben a szakaszában, akkor jó választás lehet még a habzóbor, ami passzol a sok ünnepi koccintáshoz.

4.    Számít a címke

Sose ítélj a külső alapján, szól az okos mondás, de ha ajándék borról van szó, akkor igenis számít a csomagolás. Egy jól megtervezett címke, figyelemfelkeltő design és egy hangzatos név egyedibbnek és drágábbnak állíthat be egy bort, és ez nagy előny, ha ajándékról van szó.

5.    Kérdezni szabad

Ha nagyon bizonytalanok vagyunk és egyik fenti tipp mentén se tudunk választani, akkor a legegyszerűbb, ha kérünk egy kis segítséget az eladóktól. Rengeteg borszaküzlet van, ahol minden árban találhatóak palackok és az üzlet munkatársai készséggel segítenek megtalálni a legjobb bort ajándékba. Az ajándék átadásánál pedig teljesen profi boros látszatot kelthetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik