Advent

Mi az a karácsonyi cracker?

A karácsonyi cracker egy igazi angol ajándék, a kinyitása egy közkedvelt családi hagyomány Nagy-Brittaniában. Utána jártunk a cracker történetének, amelyet már itthon is több helyen lehet kapni.

Van az a nagy szaloncukorszerű ajándék, amit az angolok két végénél fogva közösen bontogatnak a karácsonyi asztalnál, az egész műveletet pedig egy nagy pukkanás kíséri. Ez a karácsonyi cracker, amit 1845-50 körül talált ki egy londoni bonbonkészítő, Tom Smiths.

Eredetileg francia mintára díszes papírba csomagolt édességeket árult, de nem jött be ez a vállalkozás túlságosan. A whychristmas.com oldal szerint Tom egyik este az égő kályha előtt üldögélt és hallgatta a fa pattogását. Az jutott eszébe mennyire jó lenne ha egy ünnepi csomagocskából pattogó, puffanó hanggal esnének ki az édességei és más apró ajándékok, ha ketten széthúzzák.

Így született meg egy hideg téli estén a karácsonyi cracker, ami ma már alaptartozéka az angliai karácsonyoknak.

Tom halála után három fia vitte tovább az addigra sikeres cracker vállalkozást. Walter, az egyik fiú, találta ki hogy kerüljön a csomagba egy kalap, ami papírból készül, manapság ez egy korona.

Napjainkban a crackerek a 25-ei karácsonyi vacsorán kerülnek a tányérok mellé. Híresek arról, hogy rettenetes szóvicceket rejtenek a Télapóról, Rudolphról és az elfekről.

– Mitől szenved a Mikulás ha beragad a kéménybe?

-Claustrofóbiától.

Rengeteg fajta craker alakult ki az évek alatt, külön nőknek, férfiaknak, gyerekeknek. Van milliomos kiadás is, amiből arany és ezüst ajándékok potyognak ki. A Királyi Családnak minden évben egyedi crakereket készítenek a mai napig! Általában a karácsony jellemző színeibe csomagolják őket, vagyis arany, piros és zöld bevonatúak.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik