Nagyvilág

Meghalt két magyar katona Afganisztánban

Kedden magyar idő szerint 10.15 órakor a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) konvojának egy gépjárműve felborult. A közúti baleset következtében kettő magyar katona életét vesztette, négy társuk megsérült. A két elhunyt katonát, miután műveleti területen, feladatvégzés közben veszítették életüket, Hende Csaba honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította.

Az öt járműből álló magyar katonai konvoj az afganisztáni Mazari-Sarifból tartott Puli-Humriba tartott. A mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy M-RAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, melynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult. A felborult jármű lövésztornya és négy kereke is kiszakadt.

A gépjárműben összesen 6 fő utazott, egy fő a helyszínen, egy katona kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. További egy fő súlyos-életveszélyes, egy fő súlyos, de nem életveszélyes, kettő fő könnyebb sérüléseket szenvedett.

A balesetben a 26 éves Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint a 24 éves Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy magyar szakaszvezető válságos állapotba került a Mazari-Sarif városának katonai kórházába. A honvédelmi miniszter egyelőre nem tudta megmondani, hogy a sérülteket mikor szállíthatják Magyarországra, ez az állapotuktól függ.

Az elhunyt és sebesült katonák hozzátartozóit a történtekről a Magyar Honvédség tájékoztatja. A honvédelmi miniszter, a Honvéd Vezérkar főnöke, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak.

magyar áldozatok afganisztánban

2010. augusztus 23-án a Baghlan tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik konvoját támadás érte. A támadásban Pappné Ábrahám Judit törzsőrmester a helyszínen életét vesztette, míg társa, az életveszélyesen megsérült Kolozsvári György zászlós pár nappal a hazahozatala után halt meg.

2008. júliusában bomba hatástalanítása közben meghalt Nemes Krisztián tűzszerész százados, akit a júniusban, hasonló módon elhunyt Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester helyére vezényeltek.

Az új típusú aknavédelemmel ellátott (MRAP) amerikai harcjárművek egyébként idén januárban érkeztek meg a Mazar-e Sharif-i táborba. A járműveket az Amerikai Egyesült Államok ajánlotta fel a Magyar Honvédség részére.

(forrás: honvedelem.hu)

Az MRAP gépjármű (forrás: honvedelem.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik