Nagyvilág

Koszovó ellen küldenék a vajdasági magyarokat?

Több tucat nyugat-bácskai magyar kapott katonai behívót az elmúlt napokban Zomborban és környékén. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint a történtek aggodalomra adnak okot, a szerb védelmi miniszter szerint ugyanis a koszovói státusztárgyalások végéhez közeledve kijelentette: nem fogják megengedni Szerbia déli részének destabilizálását, és készek megvédeni az országrészt.

A katonai szolgálatukat már letöltött, de még hadköteles embereknek a zombori katonai körzetparancsnokság értesítése szerint december 3-án meg kell jelenniük a körzeti katonai parancsnokságon, hogy átvegyék “háborús beosztásukat”.

Zavargásoktól tartanak

Rendkívül aggodalmasnak tartjuk az intézkedést. Ez mindenképpen pánikkeltés – fogalmazott Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke. Pásztor István, elmondta: nem tud elképzelni olyan háborút, amelyben a vajdasági magyarságnak részt kellene vennie.

Ha a behívókat összevetjük a szerb védelmi miniszter keddi kijelentésével, akkor – úgy hiszem – még több okunk van az aggodalomra. Dragan Sutanovac a montenegrói fővárosban arról nyilatkozott, hogy a Koszovó státusáról folyó tárgyalások végének közeledtével elképzelhetőek albánok kirobbantotta zavargások.

Szerbia nem fogja megengedni déli része destabilizálását, s kész megvédeni az országrészt – szögezte le, rögtön hozzátéve azt is, hogy a NATO és a 16 ezres koszovói békefenntartó erő (a KFOR) vezetőit megkérte: vegyék elejét a 2004 tavaszán Koszovóban végrehajtott szerbellenes pogromok megismétlődésének. Ha bárki azt hiszi, hogy a szerb hadsereg önállóan akar fellépni bárhol az ország déli részén, az téved. Minden lehetséges esetre, a legrosszabbra is felkészültünk, de kizárólag politikai döntés alapján fogunk cselekedni – fogalmazott a szerb védelmi miniszter.

Csupán haderőreformról lenne szó?

Dragan Sutanovac szerda este bejelentette: a szerb haderő reformja, és az ebből fakadó szervezeti változások miatt kapott sok vajdasági lakos behívót a területileg illetékes katonai parancsnokságoktól.

A belgrádi minisztériumi közlemény szerint a hadseregreform folyamán az újvidéki katonai körzet területén 5422 hadköteles kap ilyen értesítést, s az érintetteknek november 26. és 2008. január 19. között kell jelentkezniük a területileg illetékes parancsnokságokon.

A zombori parancsnokságon – amelynek tevékenységi körzetéből a VMSZ-nek küldött bejelentések érkeztek – például a november 26. és december 7. közötti időszakban kell megjelenniük azoknak, akik már túlestek ugyan a sorkatonai szolgálaton, de még a hadkötelesek közé tartoznak. A szóban forgó katonai idézéseket nemcsak Vajdaságban, hanem Szerbia más részein is szétküldték, lévén szó általános haderőreformról – áll a szerb védelmi minisztérium bejelentésében.

Katonai mozgósítás zajlik

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke arra kéri Göncz Kinga külügyminisztert, diplomáciai úton kérjen magyarázatot Belgrádtól, amiért “a délszláv háborúkat idéző katonai mozgósítási hullám zajlik a vajdasági magyarok körében”.

A magyar külügyminiszter a leghatározottabb formában tiltakozzon, ha kiderül, hogy a vajdasági magyarok december 3-ára szóló mozgósítása bármilyen formában összefügg a koszovói kérdés rendezésének december 10-ig kitűzött határidejével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik