Nagyvilág

SZUDÁN

Vallási és etnikai megosztottságon alapuló polgárháború folyik már évtizedek óta Szudánban, s fegyveres milíciákat „működtet” még a szudáni kormány is. Az állandó fegyveres konfliktust rendkívül súlyos környzeti katasztrófa, víziány is tetézi. A halottak száma százezres, a menekülteké milliós nagyságrendű.

Afrika legnagyobb területű országát vallási (a lakosság 70 százaléka muzulmán, 25 százaléka törzsi /animista/ és a maradék 5 százalék keresztény vallású) és etnikai (52 százaléka fekete-afrikai, 39 százaléka arab) megosztás uralja. A 19. század végén Angol-Egyiptomi Szudán néven angol birtokká váló ország 1956-ban vívta ki a függetlenséget, ám az elmúlt több mint fél évszázadot állandó konfliktusok jellemezték, katonai diktatúrák és iszlám-orientált kormányzatok váltogatták egymást.

A legjelentősebb ellentét az északi muszlim és a nem muzulmán déli fekete-afrikai régió között jelentkezik (1956-72-ben volt az első, 1983-2005. a második polgárháború). A több mint két évtizeden át tartó háborúskodás ráadásul nem csekély emberáldozatot követelt: a halottak száma meghaladta a 2 millió, s több mint 4 millióan menekültek el.

Muzulmán kontra animista

Afrika legnagyobb területű országában egyes információk szerint közel harminc fegyveres csoport működik, amelyek becslések szerint akár harmincezer tagot is maguk mögött tudhatnak. A válság kialakulásának körülményei azonban jóval összetettebbek, a vallási-etnikai szál mellett, hatalmi-geopolitikai és gazdasági problémák egész sorát is rejtik. Az ellentétek egyikét az „észak-dél konfliktus” szolgáltatja. Az ország függetlenné válása óta szinte folyamatosan harcok dúlnak az arabok által irányított északi területek és a délen élő keresztény és animista lakosság között.


SZUDÁN 1



A harcok okaként az északi muzulmán kormányok által erőltetett arabizálási törekvések, az afrikai eredetű, keresztény és törzsi vallású csoportok elnyomása és jogaik semmibevétele emelhető ki. 1983-ban a dinka származású John Mebior Garang ezredes vezetésével lázadás tört, miután a szudáni diktátor az iszlám párt nyomására az egész ország területére kiterjesztette a sáriát, azaz az iszlám törvénykezést. Garang megszervezte a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom nevű lázadó szervezetet, amely ellenőrzése alatt tartotta a déli területek többségét. A 2005-ös békeszerződés átmenetileg véget vetett az évtizedeken keresztül tartó belharcoknak.

Dárfúr: szervezett népírtás

Szudán nyugati részén, Darfúrban, ahol a lakosság szinte teljes egészében muzulmán, nem vallási, hanem etnikai okok szolgáltatják a forrongásokat. A jelenlegi kormány hatalomra jutása óta (1989) azon dolgozik, hogy nagyobb teret biztosítson az arab származású lakosságnak az afrikai származásúakkal szemben. A kormányzat az itt letelepedett, földművelést folytató törzsek hagyományait, kultúráját igyekezett megsemmisíteni. Amikor „békés” eszközökkel nem érte el a kívánt célt, felfegyverezte az ellenfeleket, a nomád életmódot folytató arab törzseket, mondván, amennyiben elüldözik az „afrikai” származású törzseket, megkapják a földjeiket. A helyiek politikai szervezetei (Szudáni Felszabadítási Hadsereg és az Igazság és Egyenlőség Mozgalom) erre válaszul kapcsolatot kerestek a déli felkelőkkel (Garang mozgalmával) és az északi, muzulmán ellenzéki szervezetekkel.

A kormány ezzel egyidőben létrehozta arab fegyveres csoportját, a dzsandzsavídot is, amely Dárfúrban 2003 eleje óta etnikai tisztogatást hajt végre a térség fekete afrikai lakossága ellen. A milícia egységei módszeresen gyilkolják a helyi fekete-afrikai földműves népességet, megerőszakolják a nőket, és felgyújtják falvaikat. A konfliktus eddig több mint 300 ezer ember életét követelte, további 2 millióan pedig otthonaikat elhagyva, menekülttáborokba kényszerültek. Több mint 3 és fél millió ember túlélése a nemzetközi segélyektől függ.


SZUDÁN 2

Helybeliek futnak egy piactéren, miután puskalövéseket hallottak Kartúmban (MTI/EPA)



Darfúrt és környékét 2003 februárjában környezeti katasztrófa is sújtotta: a szudáni kormány ellen lázadó csoportok felügyeletük alá akarták vonni a kormány által elhanyagolt, sivatagos területet, és ezzel az ivóvíz-, élelem-, üzemanyag- és egyéb forrásokat. A természeti erőforrásokért vívott küzdelem azonban fegyveres konfliktusba csapott át, amely azóta kiterjedt a szomszédos Csádra és a Közép-Afrikai Köztársaságba is, közvetlenül veszélyeztetve a szomszédos államokat is. Ez pedig nem zárja ki a ruandai mészárlás esetleges megismétlődését.

Menekülttáborok és rettegés

Jelenleg az ország nyugati része, Darfúr tartomány humanitárius katasztrófaterületként van számon tartva: a menekültek egyharmada az élelem és ivóvíz hiánya miatt már közvetlen életveszélyben van, havonta további 10 ezer ember veszti életét a kegyetlenkedések következményeiből kifolyólag. 2004. december 31-én a szudáni kormány és az ország déli részét ellenőrző Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom képviselői ugyan aláírták a polgárháborút lezáró naivashai békemegállapodást, azonban Darfúrban továbbra is folytatódott az erőszak mindkét oldalon. Az ENSZ-nek tett ígérete ellenére a szudáni vezetés légitámadásokkal megszegte a tűzszüneti megállapodást, nem oszlatta fel a dzsandzsavíd fegyveres csoportot, és nem állította őket bíróság elé.

SZUDÁN 3

SZUDÁN 4

Szudáni menekültek élelmiszert kapnak egy segélyszervezet dolgozóitól a Dárfúr körzet déli részén lévõ Kasz táborban (MTI/EPA)

SZUDÁN 5



A konfliktus megfékezésével megbízott Afrikai Unió hétezres létszámú, rosszul felszerelt békefenntartó hadteste pedig alkalmatlannak bizonyult a rend helyreállítására és a civil lakosság megvédésére. Az Egyesült Államok képviselőháza az emberi jogi csoportokkal egyetemben népirtásnak minősítette a szudáni konfliktust.

Érkezhetnek a békefenntartók

2006 májusában a szudáni kormány aláírta a Darfúri Béke Megállapodást, a támadások ennek ellenére még intenzívebben folytak. Többszöri visszautasítás után 2006 végén a szudáni kormány végül elfogadta az ENSZ dárfúri békefenntartó szerepét azzal a feltétellel, hogy a döntés értelmében a világszervezet és az Afrikai Unió alkotta vegyes békefenntartó kontingens alakulata utazzon a nyugat-szudáni Dárfúr tartományba. Az ENSZ BT végül 2007 augusztusában 26 ezer békefenntartó kiküldéséről döntött.

2007-ben a szudáni kormány és a dárfúri lázadók hatvan napos tűzszünet megkötésében állapodtak meg, és arról is döntöttek, hogy nemzetközi védnökség alatt békekonferenciát tartanak az afrikai ország nyugati körzetében dúló erőszak megállításának érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik