Nagyvilág

A szerb kormány cáfolja, hogy elfogták Mladicot

A szerb kormány cáfolta azt a hírügynökségi jelentést, amely szerint Belgrádban elfogták Ratko Mladicot, a kétrendbeli népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot.

A Tanjug belgrádi hírügynökség kedd este jelentette a kelet-boszniai bijeljinai BN tévére hivatkozva, hogy délután Belgrádban elfogták Mladicot. Az értesülés szerint a tábornokot átszállítják Tuzlában, ahonnan a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) börtönébe viszik. A hírt felkapta a belgrádi média, de Srdjan Djuric kormányszóvivő közölte a Beta belgrádi hírügynökséggel, hogy ez nem igaz, és „félretájékoztatásról van szó, amely kárt okoz, és nem járul hozzá a kormány azon erőfeszítéseihez, amelyek hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködés beteljesedését szolgálják”.

A Tanjug értesülését ugyanakkor megerősítette a Beta sajtóhírügynökség is: utóbbi forrása szerint Mladic „már repülőgépen van” (részletek >>). Nem sokkal korábban a Beta azt közölte, hogy „folyamatban van az akció” a tábornok hollétének meghatározására, és ezzel nagyjából egy időben pedig több Mladiccsal kapcsolatos, exkluzív minősítésű hír jelent a szerbiai és a boszniai médiában. A Studio B belgrádi tévé például arról adott hírt, hogy rátaláltak Mladicra a Szerbiával határos tuzlai hegyvidéken, más információk szerint pedig a 63 éves katonai vezető az EUFOR tuzlai támaszpontján van.

A belgrádi sajtóban napok óta egyre sokasodnak a hírek Mladicról. A Blic című belgrádi napilap kedden arról adott hírt, hogy a szerb hatóságok javában készülődnek Ratko Mladic letartóztatására, mert „lejárt az utolsó határidő”, amely a tábornok rendelkezésére állt, hogy önként feladja magát. A lap szerint a körözött tábornokkal folytatott tárgyalások eddig eredménytelenek voltak, ezért a hatóságok készülnek elfogására, és Mladic tíz napon belül Hágában lesz. Ezt Vladeta Jankovic szerbiai miniszterelnöki tanácsadó ugyancsak megerősítette.

Florence Hartman, a hágai főügyész szóvivője közölte a lappal: Hágában tudják, hogy a szerb hatóságok előtt ismert Mladic holléte. Szerinte a tábornok „karnyújtásnyira” van a szerb hatóságoktól, és megoldható lenne, hogy rövid időn belül Hágában legyen, csak az a kérdés, hogy ezt akarják-e vagy sem.

Ratko Mladicot a világ legkeresettebb feltételezett háborús bűnösei között tartják számon. Terhére róják a nyolcezer halálos áldozattal járó 1995-ös srebrenicai népirtást, illetve Szarajevó 43 napos ostromát, amely során 12 ezer ember vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik