Nagyvilág

Elfogták Ratko Mladicot

Elfogták kedd délután Belgrádban Ratko Mladicot a kétrendbeli népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot - jelentette nem hivatalos információt közölve a Tanjug belgrádi hírügynökség. A szerb kormány kedd este cáfolta a hírt.

A Tanjug idézte a bijeljinai BN tévét, amely szerint Mladicot átszállítják a boszniai Tuzlába, ahonnan a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönébe viszik.

Más forrásból a hírt nem erősítették meg, de a Beta belgrádi hírügynökség is közölte kedd este, hogy “folyamatban van az akció” Mladic hollétének meghatározására.

A Beta nem közölte a hír forrását, az információból nem derült ki, hogy letartóztatásról van-e szó vagy arról, hogy a hatóságok csupán kapcsolatba lépnek a srebrenicai mészárlás és Szarajevó lövetése miatt vád alá helyezett tábornokkal, hogy felajánlják neki az önkéntes feladást.


Kedd este azonban Srdjan Djuric kormányszóvivő közölte a Beta belgrádi hírügynökséggel, hogy a hír nem igaz, és „félretájékoztatásról van szó, amely kárt okoz, és nem járul hozzá a kormány azon erőfeszítéseihez, amelyek hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködés beteljesedését szolgálják” (részletek >>).

Ratko Mladicsot, aki a szerb-horvát háború alatt a boszniai szerb hadsereg főparancsnoka volt, a hágai Nemzetközi Törvényszék többek között Szarajevó ostroma, és a Srebrenicában elkövetett mészárlás miatt kívánja felelősségre vonni, melyben mintegy 8 ezer ember vesztette életét.

Már érett a kézre kerítés

Különböző szerb források hónapról hónapra beszámoltak Mladic közelgő elfogásáról. Annál is inkább fontos volt a tábornok minél hamarabbi kézre kerítése, mert Szerbiának mindeddig a nemzetközi közösség szankcióitól kellett tartania. Az unió többször közölte: a volt jugoszláv tagköztársaságok európai integrációja addig nem kezdődhet el érdemben, amíg a legjelentősebb háborús bűnösök nem kerülnek a Hágai Nemzetközi Bíróság elé.

Slobodan Milosevic kiadása óta ez Ante Gotovina horvát tábornok, Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök és Radko Mladic szintén szerb tábornok elfogását és kiadását jelenti. Gotvina decemberi kézre kerülését hangos nemzetközi elismerés övezte. Jack Straw brit külügyminiszter és a NATO-főtitkár is úgy nyilatkozott, hogy elhárult a legnagyobb akadály az ország NATO- és EU-csatlakozása elől. Gotovina elfogásának hírére Zágrábban és Splitben ugyanakkor háborús veteránok és fiatalok tüntettek, ahol Gotovina éltetése mellett hazaárulónak nevezték a miniszterelnököt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik