Nagyvilág

A republikánusok feladnák New Orleanst

A republikánusok szóvivője Dennis Hastert egy amerikai lapnak adott interjúban kijelentette: nincs semmi értelme, hogy több milliárd dollárt öljenek egy tengerszint alatt fekvő város újrafelépítésébe, és felszólította a szenátust, hogy adják fel New Orleanst – adta hírül a német Handelsblatt.

Bár az emberek vissza akarnak térni otthonaikba, Hastert szerint meg kell fontolni, hogy az állam és a biztosítók pénzt öljenek-e New Orleansba. A demokraták köreiben felháborodást váltott ki Hastert javaslata. Charlie Melancon demokrata képviselő szerint a republikánusok elképzelése felelőtlen. Mary L. Landrieu szanátor asszony szerint a republikánusoknak nem a katasztrófa pénzügyi oldalaira, hanem az emberi tragédiákra kellene koncentrálniuk.


A jazz fővárosát ugyan elkerülte a Katrina hurrikán főárama, ám a mostoha időjárás nyomán víz öntötte el a város nyolcvan százalékát. Előzetes becslések szerint a kár meghaladhatja a 20 milliárd dolárt, és visszavetheti az amerikai gazdaság növekedését. A mentési és kárfelmérési vizsgálatok azonban káoszba fulladtak, miután fosztogató tolvajok lepték el az evakuált várost. A helyzet odáig fajult, hogy a fegyveres erők vezetője tűzparancsot adott ki a fosztogatók ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik