Üzleti tippek

Terítéken az üzlet

Egy munkareggelin, -ebéden vagy -vacsorán egy hagyományos tárgyaláshoz képest lazábban lehet üzletről beszélni.

Amerikai filmekben a fehér asztal mellett bomba üzleteket szoktak kötni. A valóságban egy üzleti ebéd nem sorsfordító jelentőségű, de fontos része a partneri kapcsolatok építésének. „Nemcsak üzletről esik szó ugyanis” – osztja meg velünk tapasztalatait ifj. Járosi Márton, a TNT Express Worldwide Hungary Kft. vezérigazgatója. Az egyéb témákról kifejtett véleményük alapján jobban megismerhetik egymást a felek, így később már tudják, mire hogyan reagál a másik, sőt azt is el tudják dönteni, mennyire megbízható.

Illemszabályok

A közös étkezésnek nem az étel- és italfogyasztás a célja, hanem a kapcsolatok építése, a kommunikáció, az információcsere. „Az előkészületekhez egyaránt szükség van vendéglátási, szervezési és gasztronómiai ismeretekre” – hangsúlyozza dr. Vámos Lászlóné, a Magyar Protokollosok Országos Egyesületének örökös tiszteletbeli elnöke.

Magabiztos fellépésre tesz képessé a társasági, valamint az üzleti illemszabályok ismerete, ha a helyzethez képest mindkettőt tudja alkalmazni a vendéglátó, a vendége, sőt a pincér is. „Fiatal felszolgálóink tréningen sajátítják el, hogy még a velük egykorú üzletemberekkel se bizalmaskodjanak, például ne tegezzék őket, ha partnerükkel együtt jelennek meg” – mondja Kucsera Zoltán, a két hatalmas irodaépület szomszédságában lévő, ezért hétköznap sok üzletembert fogadó Veranda Grill & Wine étterem üzletvezetője.

Ügyfelünket vendégül láthatjuk munkareggelin, üzleti ebéden vagy vacsorán. A munkareggeli azért is népszerű, mert a rövid magyarországi tartózkodásra érkező külföldinek nincs sok ideje tárgyalni. „Evés közben nem lehet jegyzetelni, ezért a munkareggeli főként döntések előkészítésére, ismerkedésre ad lehetőséget” – jegyzi meg Görög Ibolya protokollszakértő.
Délben a partnerek általában munkafolyamatot szakítanak meg az étkezéssel, ezért az üzleti ebéd egyúttal a tárgyalást fellazító alkalom. A tárgyalás végére vacsorával tesznek pontot, általában ünnepélyes keretek között kerül rá sor.

„Külföldi partneremet nem munkareggelire hívom, ha tudom róla, hogy a szállodájában már kora reggel jóllakik a svédasztalról. Fáradt, például Kínából érkezett ügyfelemet viszont nem invitálom vacsorára, mert az időeltolódás és a fárasztó tárgyalások miatt inkább a hotelben pihenne” – finomítja a képet dr. Lányi Péter, az Eastimpex DL Kft. ügyvezetője.

Hol, miből, mennyien

A munkával összefüggő, de különleges étkezés előtt a cég vezetőjének vagy a meghívónak el kell döntenie, mekkora összeg fordítható az alkalomra, hol és hány partnert szeretne vendégül látni. „Nem ajánlatos az utcáról beesni ismeretlen vendéglátóhelyre, mert kellemetlen meglepetésekben lehet részünk” – figyelmeztet dr. Vámos Lászlóné. Érdemes tehát a cég egyik munkatársának előre felkeresnie a kiszemelt helyet.

Kiderülhet például, hogy a mellékhelyiség nem egy kis folyosóról, hanem közvetlenül az étteremből nyílik. Lehet, hogy nincs elég hely, ezért „macskaasztalhoz” ültetnének le, vagy a számunkra ismeretlen pincér nem megfelelően foglalkozik velünk. Jó tudni azt is, hogy a gépkocsit hol lehet elhelyezni, előfordulhat, hogy az étterem ad parkolóhelyet a vendégeknek.

Egy alkalommal a vendégek érkezése előtt, az utolsó simítások során felemelt egy gyertyatartót, mert úgy látta, rossz helyre tették – meséli dr. Vámos Lászlóné. Lyukas volt alatta az abrosz! Ezért a szervezőnek nemcsak az éttermet, hanem a megfelelően terített asztalt is ajánlatos előre lefoglalnia. „Ha üzletember vendégeink jelzik, hogy tárgyalni is szeretnének, félreeső, nyugodt helyen adunk nekik asztalt” – mondja Kucsera Zoltán.
Amennyiben előre kérünk ajánlatot, az étterem munkatársa meg fogja kérdezni, hogy mekkora összeg áll e célra a cég rendelkezésére. Ne válaszoljunk konkrétan, hanem kérjünk egy olcsóbb és egy drágább, sőt ha lehet, egy közepes árú ajánlatot is, mert ha a vendéglátóhelyre bízzuk, alighanem a legdrágább menüt fogja javasolni.

Magyar ügyfél általában szívesen veszi, ha különleges, például indiai, kínai vagy thai étterembe invitálják Budapesten. Külföldi partnerrel kedves figyelmesség este olyan vendéglátóhelyet felkeresni, ahonnan a főváros panorámájában gyönyörködhet, vagy folklórműsor szórakoztatja a társaságot, és nem nehéz, de magyaros ételeket kínálnak.

„A meghívás során ugyanakkor a látszata se merüljön fel annak, hogy külföldi ügyfelünket le akarnánk kötelezni a rangjához képest túl pompás meghívással, mert a legtöbb kultúrában ezt nem veszik jó néven” – tanácsolja dr. Lányi Péter. Multinacionális cég ide látogató, magas beosztású munkatársával például elegáns éttermet keres fel, míg azzal a cseh üzleti partnerével, akivel évek óta szorosan együtt dolgozik, hangulatos kiskocsmába tér be a tárgyalást követően.

Se disznót, se szárnyast

Fapadosan olcsóbb



A vállalkozás megtakaríthat némi pénzt az üzleti ebéden, ha az interneten, a www.fapados- etterem.hun minél előbb helyet foglal. A legkésőbbi időpont, amire foglalni lehet, három hónap, így akár 50 százalékos kedvezményt is el lehet érni. „Csak a rendszer »fapados«, vagyis az, hogy a légitársaságok mintájára előre be kell jelentkezni, de az éttermek, így a Belcanto, a Vadrózsa vagy éppen a Búsuló Juhász a legjobbak közül valók” – mondja Vágvölgyi Mihály, a fapadosetterem.hu ötletadója.

Helyes a partner stílusához illően választani. Egy laza, fiatalos internetes vállalkozás tulajdonosát nyugodtan lehet valami „alternatív” helyre invitálni, ellenben egy megállapodott, elegáns, 50-es vállalkozót nem.

Ajánlatos feltérképezni három–négy éttermet, hogy lehetőleg ne mindig ugyanarra a helyre vigyük ugyanazon partnerünket. Ezzel a kreativitásunkat kommunikáljuk és azt, hogy az étteremhez hasonlóan az üzletben is képesek vagyunk számára újdonságot nyújtani.

Partnereink létszámától függ, hogy á la carte válasszunk-e, vagy menüt kérjünk. „Hat–nyolcnál több vendég esetében a konyha és a kiszolgálás is lelassul, ezért ajánlatos előre menüajánlatot kérni” – javasolja dr. Buday Gábor, a Gundel ügyvezető igazgatója. A munkareggeli általában egyórás, míg az üzleti ebéd csak egy–másfél, a vacsora viszont két–két és fél óra hosszat is eltarthat.

Munkareggelire hideg előételt, egy meleg fogást, továbbá kávét és teát szokás kínálni. Az üzleti ebéd előételből vagy levesből, főételből, desszertből és kávéból áll. „A vendégek általában könnyű főételt kérnek, mert délután még folytatják a tárgyalásokat, és nem akarnak a jóllakottságtól elpilledve dolgozni, ugyanezért délben kevés szeszes italt fogyasztanak” – osztja meg tapasztalatait az Üzlet & Siker olvasóival dr. Buday Gábor.

Estére viszont hosszabb az ételsor. A finomságokhoz a vendégek aperitifet és bort vagy sört is isznak. „Egyre gyakoribb, hogy a több résztvevővel zajló vacsorát a szervező kvízműsorral, projektoros kivetítőn sugárzott, személyes videofilmmel teszi még emlékezetesebbé” – mondja Kucsera Zoltán.

Amennyiben a vendéglátó választja ki a menüt, előre tudja meg ügyfele különleges kívánságait, vallási szokását. Előfordulhat, hogy az illető mohamedán, ezért várhatóan nem fogyaszt se disznóhúst, se szeszes italt. Vagy éppen lisztérzékeny, akinek gondosan meg kell választania, hogy mit ehet. Vagy csak nem fogadja be a gyomra például a szárnyasokat. „A gasztronómia a jó közérzet elengedhetetlen feltétele egy étteremben: ha az ételeket és az italokat helytelenül válogatják meg, az még az üzleti megbeszélést is hátráltathatja” – jegyzi meg dr. Buday Gábor.

Ültetési rendre nincs szükség, de aranyszabály, hogy a vendéget oda ültessük, ahol a legszebb rálátása van az étteremre. Ha többen vannak, a vendéglátó és legmagasabb rangú ügyfele egymással szemben foglaljon helyet. A tolmács a magyar vendéglátó balján üljön. Valószínűleg nem lesz ideje enni, a pincér viszont csak akkor szedi le az asztalt, ha az étkezést mindenki befejezte. Ezért, ha a többiek elfogyasztották az ételt, a vendéglátó nyugodtan inthet, hogy szedje le az asztalt.

Fotózni az étkezés előtt vagy a főétel elfogyasztása után szokás (miután a pincér rendbe tette az asztalt). Rágyújtani ugyancsak a főétel elfogyasztása után lehet, de még dohányzó területen is csak akkor, ha a mellettünk ülőktől erre engedélyt kértünk. Minden esetben adjuk meg a tiszteletet partnereinknek azzal is, hogy az alkalomhoz illő ruházatban jelenünk meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik