Üzleti tippek

Ötcsillagos álmok

Van, aki a presztízs miatt választja üzleti útjain a luxusszállodákat, mások a szabadságukat töltik szívesen fényűző körülmények között.

A hazai ötcsillagos szállodák jó része a nagy szállodaláncok tagja: a Gresham Palace például a Four Seasons-, míg a New York Palace a Boscolo-szállodacsoport tagja, de a Hilton, a Marriott, az Intercontinental és számos más lánc is képviselteti magát. A 2006 januárja és novembere között felvett statisztikai adatok szerint az ötcsillagos szállodák 66,4 százalékos foglaltsággal minden egyéb szállodakategóriát megelőztek.

Színvonalukról sokat elmond, hogy a magyar ötcsillagos hoteleket a nagyobb utazási magazinok rendre a világ legjobbjai közé sorolják. A rangos amerikai Robb Report magazin például a Four Seasons Hotel Gresham Palace-t választotta 2005-ben a világ legjobb luxusszállodájává.

Csillagok, csillagok


A szállodák és egyéb szálláshelyek osztályba sorolásának feltételeiről itthon jogszabály rendelkezik. E szerint ötcsillagosnak csakis az a szálloda minősülhet, amelyben a szobák nagy alapterületűek (a kétágyas szoba legalább 26 négyzetméter), légkondicionáltak, magától értetődően fürdőszoba tartozik hozzájuk, amelyben kötelező tartozék többek között a nagyítós borotválkozótükör és a fürdőköpeny. Legalább egy lakosztályt is kínálnia kell a szálláshelynek; 30 szoba fölött többet. A szállodában lennie kell több különteremnek, és az első osztályú étterem mellett két másik vendéglátó-ipari egységnek is. Az étterem megfelelő étel- és borválasztékkal várja a vendégeket, és a borok közti eligazodást segítő sommelier-t alkalmaznak. A saját garázs mellett a vendégek kényelmét szolgálja a 24 órás recepció, londiner szolgálat és szobaszerviz is. Alapszolgáltatásnak számít a mosoda, a széf, a konferenciaszolgáltatások, és fitnesz- vagy gyógyászati centrumnak is a vendégek rendelkezésére kell állnia. Ezek a követelmények csak a honi szállodákra vonatkoznak, minden országban mások a feltételek. Mivel azonban mindenütt egytől öt csillagig osztályozzák a hoteleket, tény, hogy az ötcsillagos besorolás mindenütt a legmagasabb fokú kiszolgálást feltételezi.

Hazai különlegességek

Aki a testét és a lelkét egyaránt kényeztető szolgáltatásokra vágyik, a wellness-szállodák körében is találhat itthon a legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújtó hotelt, amilyen például a Radisson Sas Birdland Resort & Spa Bükfürdőn. A történelem levegőjét keresőknek a kastélyszállodák nyújthatnak felüdülést. A teljes nyugalmat és pihenést keresőknek érdemes egy hétvégét eltölteniük a parádsasvári Kastélyhotel Sasvár vagy a dunakiliti Princess Palace ódon falai között. (Aki ajándékba szánja a kastélyszállodai hétvégét, annak a Feldobox nevű ajándékcsomag ajánlható: a csomag kínálatában szereplő 10, elsősorban három- és négycsillagos kastélyszálloda közül a megajándékozott maga választhatja ki, melyikben szeretne eltölteni egy éjszakát.)

Az utazási irodák ajánlataiból
Nyaralás Bali szigetén, ötcsillagos szállodában, 10 nap/7 éj: 266 500–355 700 Ft
Tengerparti pihenés az Egyesült Arab Emírségekben, ötcsillagos szállodában, 9 nap/7 éj: 439 000–839 000 Ft
Dominikai nyaralás ötcsillagos szállodában 11 nap/9 éj: 611 000 Ft
Üdülés Indiában, Goa szigetén, ötcsillagos szállodában, 10 nap/8 éj: 437 000–538 000 Ft
Párizs, Hotel Ritz, 1 éjszaka, 556 €-tól (kb. 140 000 Ft)
London, The Ritz Hotel, 1 éjszaka 505 €-tól (kb. 128 000 Ft)
Velence, Hotel Danieli, 1 éjszaka 284 €-tól (kb. 72 000 Ft)
New York, Waldorf Astoria hotel, 219 $-tól (kb. 43 000 Ft)


Klasszikus Európa

A luxus ötcsillagos fellegvárait Európa minden nagyvárosában megtalálhatjuk. A városlátogatások olyan klasszikus célpontjain, amilyen például Velence, Róma, Párizs vagy London, mindenekelőtt a klasszikus berendezésű, hagyományosan fényűző hoteleket érdemes felkeresni. Velence legexkluzívabb szállodája, a Szent Márk tér közelében fekvő Hotel Danieli egy XV. században épült palotában, a Szent Márk tértől alig néhány lépésnyire várja a vendégeket – ott rendezik meg minden évben a karnevál egyik leghíresebb jelmezbálját és gálavacsoráját. Hasonlóan fényűző szálláshely a valamivel távolabb található Hotel Gritti Palace is.

Róma 15 luxusszállodával büszkélkedhet, amelyek közül az egyik legelegánsabb a nagy hírű Via Venetón fekvő Westin Excelsior Rome. Villa La Cupola nevű lakosztálya 2000 négyzetméteres alapterületével Európa legnagyobbja. Ezért a csodás lakosztályért forintban számolva milliós nagyságrendű összeget kell leszurkolni. Hasonló árfekvésre kell számítani a Spanyol-lépcső közvetlen közelében fekvő, exkluzív szolgáltatásairól híres Villa Mediciben is.
A brit fővárosban található a világon a legtöbb ötcsillagos szálloda, szám szerint 30 luxushotelben hajthatjuk álomra a fejünket. Köztük olyan klasszikus szépségű hotelekben, mint például a The Ritz London vagy az ország legdrágább lakosztályát kínáló Lanesborough.

A párizsi Ritz a szállodalánc 1898-ben megnyílt, első hotelje volt, és máig a hotelcsoport gyöngyszeme. De a Four Seasons- vagy az Intercontinental-lánc párizsi szállodájában sem csalódhatunk.

A tengeren túl

Míg a New York-i Waldorf Astoria és az art nouveau stílusban épült Peninsula New York szintén a tradicionális fényűzéssel csábít, addig a W hotelt éppen modernsége teszi vonzóvá. A high-tech luxushotelek földje Japán is, ahol többek között a Park Hyatt Tokyóban vagy a Mandarin Oriental Tokyóban szállhatnak meg a nagyon mai, ám minden földi jóval felszerelt szállodák hívei.
Ázsiai és afrikai országokba utazva még azok a turisták is előszeretettel választják az ötcsillagos szállodákat, akik Európában a szerényebb szálláshelyekkel is beérik. Nyilván attól tartanak, hogy az alacsonyabb kategóriájú szállodák esetleg nem nyújtják az Európában megszokott színvonalat.

A Távol-Kelet, például Bali vagy Thaiföld legnépszerűbb üdülőhelyeinek ötcsillagos szálláshelyei általában megfizethetők, és a szolgáltatások különösen széles választékát nyújtják: a vendégek teljes kényelemben pihenhetnek a helyi építészeti hagyományokat idéző, légkondicionált szobákban, a bárokban vagy a minden hotelben megtalálható wellness- és masszázsközpontokban. Az Oberoi Bali például egy falu tökéletes mása: hatvan luxuskunyhó és tizenöt villa alkotja, némelyikük saját medencével, a többi óceáni kilátással.

Sátrakban, tenger alatt

Az éles verseny természetesen a luxusszállodákat is arra készteti, hogy minél több, csak náluk fellelhető különlegességgel csábítsák magukhoz a vendégeket. Egyre több az olyan szálloda, amely kitör az ötcsillagos tradíciókból, vagy továbbfejleszti azokat: bár hivatalosan az ötcsillagos a legfelső kategória, ma már hat-, illetve hétcsillagos szállodák is léteznek.

A világ legelső hétcsillagos hotelje, a Dubaiban található Burj-al-Arab egy mesterséges szigeten áll. A vitorlás hajót formázó torony ötvenkét emelet magas üvegátriuma egyedülálló a világon. Lakosztályai alapesetben kétszintesek, és helikopteres vagy Rolls Royce-os transzfer is dukál hozzájuk.

Ugyanott tervezik felépíteni a világ első tenger alatti szállodáját is, amely az elképzelések szerint 8 csillagos színvonalat kínál majd. Ugyancsak azon a partvonalon található a Kempinski Hotel Mall of the Emirates is, amelyben fedett sípálya, 426 luxusüzlet és 14 mozi várja a látogatókat.

Dubai luxushoteljeinek egyeduralma korántsem egyértelmű: Törökországban két szálloda is hétcsillagosnak vallja magát: az antalyai Rixos hotel büszkeségei a drágakövekkel díszített folyosók, a királyi lakosztály színarany kilincsei és mennyezete, valamint az időjárásszimulátor-terem, ahol esőcsináló készülékkel és szélgéppel módosítják az egyébként forró klímát. A Beldibi városa mellett fekvő Sungate hotelben a törökfürdő mellett bor- és sörfürdőben szépülhetnek a vendégek, akik választásuk szerint a hotel saját strandján vagy a fűtött beltéri medencékben lazíthatnak. S még az idén megnyílik Európa első hétcsillagos hotelje is, a milánói Town House Galleria.

A luxusszállodák másik része valódi egzotikumokkal várja vendégeit: a thai laosz–myanmari határ mentén fekszik például a Four Seasons sátorhotelje. Sátraiban indiai teakfapadló, baldachinos franciaágy és thai selyemágynemű szolgálja a vendégek kényelmét. A sátorhotelt csak hajóval lehet megközelíteni, a Ruak folyón. A három-, négy-, öt- vagy hatnapos csomagajánlatok ára 1000 és 1200 dollár között van, de ebben az árban számos szolgáltatás is benne foglaltatik, a korlátlan étel- és italfogyasztástól a thai masszázsig.

A svédországi Jukkasjärviban, az északi sarkkörtől 200 kilométerre északra minden novemberben újraépül a júniusra egyszerűen elolvadó jégszálloda. A szobák átlaghőmérséklete –5 fok, a vendégek speciális hálózsákokban, rénszarvasbőrökön alszanak – már ha sikerül több hónappal vagy akár egy évvel az utazás előtt szobát foglalniuk a mindig zsúfolt hotelben.

Nem ritka az sem, hogy egy korábbi börtön alakul át jó nevű hotelláncok tulajdonosainak kezében szállodává. Az egyik leghíresebb ilyen hotel a brit Malmaison Oxford Prison Hotel, amelyet az oxfordi Gaol kastély egykori fogdájában rendeztek be. A börtön 1996-ig üzemelt, a helyén berendezett luxushotel 2005 végén nyílt meg. 94 szobáját éjszakánként 110 angol fontos, azaz több mint 42 ezer forintos átlagáron bocsátják a vendégek rendelkezésére. A törökországi Ürgüp városa mellett fekvő Gamirasu Cave Hotel csak egy ideig funkcionált börtönként, más korszakokban kolostor volt. A deluxe lakosztályok ára 350 dollár, azaz körülbelül 68 ezer forint.

Zanzibár szigetén viszont elsősorban a környezettudatos vendégekre számít majd a most épülő ötcsillagos üdülőkomplexum, a Nungwi luxushotel. 35 villája természetes nap- és szélenergiát használ majd, minimálisra csökkentve a hotel károsanyag-kibocsátását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik