Tudomány

Miért fáj a levágott kéz?

Francia kutatók közel járnak a fantomfájdalom megértéséhez.
Kapcsolódó cikkek

A fantomfájdalom jelenségénél az amputált végtag helyén sok beteg úgy érzi, hogy a már nem létező kar vagy láb továbbra is ugyanott van és fáj.

Francia orvosok húsz beteget vizsgáltak, akiknél valamilyen kézműtét miatt helyi érzéstelenítés történt. A vizsgált személyeknek saját, műtétre kerülő végtagjuk háromdimenziós képeit mutatták, melyet különböző szögekből fényképeztek. A kérdés az volt, mennyire képesek megkülönböztetni bal kezüket a jobbtól.

A vizsgálat eredményei három érdekes megfigyeléssel jártak: valamennyi beteg különféle hamis érzésről számolt be karjával kapcsolatban: duzzadást éreztek, úgy érzékelték, hogy a végtag mérete és formája megváltozott.

A helyi érzéstelenítésben nem részesülő betegekhez képest az érzéstelenítettek sokkal lassabban tudták megkülönböztetni a bal kezüket a jobbtól és gyakran összetévesztették a kettőt. A legkevesebb tévedés akkor történt, ha a beteg láthatta a végtag érzéstelenítését.

A kutatók szerint ezek a megfigyelések azt bizonyítják, hogy a végtag érzéstelenítése után az agy működése is gyorsan zavart szenved a test egyes részeinek fölismerésében. További vizsgálataikban bizonyos agyi területek ingerlésével próbálják majd a szakemberek a testi fájdalmat mérsékelni, vagy kikapcsolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik