Nagyvilág

Izgalmassá vált az amerikai elnökválasztás

Newt Gingrich volt képviselőházi elnök nyerte meg a Republikánus Párt szombati dél-karolinai előválasztását.

Jobbról előzve megverte a sokak szerint a legesélyesebbnek tartott Mitt Romneyt a hangsúlyt a konzervatív értékekre helyező Newt Gingrich a dél-karolinai előválasztáson. A volt képviselőházi elnök a szavazatok 41 százalékát szerezte meg a Republikánus Párt előválasztásán. Mitt Romney 28 százalékkal a második helyen végzett, őt Rick Santorum követi 17 százalékkal, míg Ron Paul 13 százalékkal végzett.

Ezzel a republikánus elnökjelölt-állítási erőpróba-sorozat minden eddigi fordulóját más jelölt nyerte meg, mert a január 3-i iowai jelöltállító gyűléseken hivatalosan Santorum, a január 10-i New Hampshire-i előválasztáson pedig Romney szerezte meg az elsőséget.

Gingrich először a Twitteren köszönte meg támogatóinak a szavazatokat, és közölte, hogy a Republikánus Párt következő, január 31-i, floridai előválasztásán “kiütéssel” fog győzni. Romney gratulált Gingrichnek és többi ellenfelének, de emlékeztette őket: még hosszú választási küzdelem áll előttük. Szombat éjjel egyébként valamennyi elnökjelölt-aspiráns azt jelezte, hogy folytatni kívánja a versenyt.

Gingrich győzelmi beszédében azonban Romney helyett már Barack Obama amerikai elnököt támadta. “Olyan gyenge ő, hogy még Jimmy Carter is erősnek tűnik” – vont párhuzamot a jelenlegi elnök és ugyancsak demokrata elődje között, akinek csak egy ciklust sikerült eltöltenie a Fehér Házban.  A Fehér Házért megvívandó novemberi küzdelmet pedig “életünk legfontosabb választásának” nevezte.

Romney ugyanakkor mind Floridában, mind országos szinten továbbra is vezeti a republikánus elnökaspiránsok népszerűségi listáját. Igaz, mint arra a szombati The Wall Street Journal rámutatott, az előnye mindkét szinten megcsappant.

A Gallup a héten korábban még azt közölte, hogy Romney támogatottsága 37 százalékon állt, és 23 százalékpontot vert rá a mezőnyre, addig a közvélemény-kutató intézet pénteki adatai szerint Romney 30 százalékra esett vissza, és már “csak” 10 százalékponttal vezetett a vetélytársai előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik