Gazdaság

Itt az új támogatott lakáshitel terve

ház-kézben (ház a kézben)
ház-kézben (ház a kézben)

Kiderült, miként tennék működőképessé a kormány által kitalált támogatott hitelkonstrukciót.

A Világgazdaság birtokába került a bankszövetség és a nemzetgazdasági tárca részéről aláírt emlékeztető. A bankszövetség emelné a kamatplafont, hogy a hitelintézeteknek megérje folyósítani a támogatott lakáshiteleket. A hatályos rendeletben szereplő kamatszint annyira irreálisan alacsony, hogy a Világgazdaság információi szerint eddig egyetlen szerződést sem kötöttek a tavaly decemberi kormányrendelet alapján a bankok.

Támogatott hitel persze létezik, azt viszont a bankok még az előző Bajnai-kormány idején kihirdetett rendelet alapján folyósítják – emlékeztet a lap, amely szerint átejtette a kormány a bankokat. A szerkesztőség birtokába került dokumentumokban ugyanis egy szó sincs a Magyar Nemzeti Banknál elhelyezett betétekre kivetett illetékről. Szakértők szerint a bankok jegybanki betéteinek adóztatása az alapkamat burkolt csökkentésének minősülhet, ami sértheti a jegybank függetlenségét.

A bankok és a kormány csütörtöki tárgyalásán egyébként mindezeken túl szó esett még arról is, hogy a pénzváltók esetében megvizsgálják, hogy a tranzakciós adó mértékét egy ezrelékről két ezrelékre emeljék-e. Emellett az adózás rendjéről szóló törvényt is úgy módosítanák, hogy az tovább korlátozza a vállalatok egymás közötti készpénzforgalmát – írja a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik