Belföld

Egymillió forintra perli a NAV az oknyomozókat

Vágó Gábor (Vágó Gábor)
Vágó Gábor (Vágó Gábor)

Magyarországon nem a korrupciót elkövetők, hanem a korrupcióról hírt adók kerülnek a bíróság elé – írja az Átlátszó.

Bár az adóhatóság soha nem kért sajtóhelyreigazítást és sokszori megkeresésre sem nyilatkozott az áfabotrányról és egykori munkatársainak súlyos állításairól, most „jó hírneve megsértése” miatt milliós kártérítést követel az Átlátszótól egy tényfeltáró cikk miatt. A portált Vágó Gábor közgazdász, volt országgyűlési képviselő képviseli a per során.

Vágó szerint kérdéses, hogy egyáltalán mennyire jó a hírneve a NAV-nak a feltáratlan áfacsalások, az érdemi belső ellenőrzések elmaradása, a folyamatos sunnyogás, a csúcsvezetők diplomáciai botrányba keveredése és az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok után. Egykori munkatársak feljelentésekkel is alátámasztott állításai szerint a milliárdos csalásokkal kapcsolatos vizsgálatok rendre leálltak, mielőtt a bűnözői hálózat felsőbb szintjeire érhettek volna.

Amikor valaki a nyilvánosság elé áll az adóhivatal feltételezett visszaéléseivel, a rendszer első körben a közérdekű bejelentőt vegzálja példás gyorsasággal, majd igyekszik elhallgatni az ügyet, az ügyészségi vizsgálat „csigalassúan vánszorog előre”. A korrupcióval vádolt vezetők ellen még csak belső vizsgálat sem indul.

Vágó azt írja: most fordulhat a kocka, a NAV feljelentése nyomán először kerül bíróság elé az ügy. Be lehet idézni tanúkat, akiket igazmondási kötelezettség terhel, a NAV-vezetőket és az eddig a visszaélésekkel nyilvánosság elé állt volt adóhivatali dolgozókat is. A tanúkat szembesíteni is lehet egymással.

Vágó Gábor azt írja: több mint egy éve foglalkozik a NAV-botránnyal, parlamenti kérdések tucatjai és több demonstráció után úgy látja, ki kell mozdítani a holtpontról az ügyet, ezért az Átlátszó munkáját fogja segíteni a következő hónapokban, hogy senki ne gondolhassa azt, hogy a rendszer a végtelenségig meg tudja védeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik