Gazdaság

Csődbe mehet az Ulpius-ház

A hvg.hu hivatalosan meg nem erősített információi szerint az utóbbi időben leginkább botrány- és bulvárkönyveket kiadó Ulpius-ház kedden csődvédelmet kért.

Egyre több forrás, köztük egy névtelenséget kérő felső vezető is megerősítette a csődvédelmi eljárásról szóló pletykát – tájékoztat a hvg.hu. A portál úgy tudja: a munkatársak körében tegnap tartott zártkörű tájékoztatón mondta el a rossz hírt a kiadó első embere, Kepets András, az Ulpius-boltokban rendkívüli leltárt rendeltek el, a cég könyveit elhelyező raktárakat pedig lezárták. A cég 86 embert foglalkoztatott.

Az Ulpius-ház a 90-es években lényegében egyszemélyes kiadó volt: Kepets András egy hátizsákkal járta a kiadott könyvekkel a boltokat – írják. Bár általában a terjesztők szokták felfalni a kiadókat, az Ulpius saját terjesztői- és bolthálózatot épített és agressszív üzletpolitikát folytatott. A kiadónál szinte csak sikerkönyvek jelentek meg, ezekből rengeteget rendeltek, amikor azonban egy slágernek szánt termék mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, rengeteg példány maradt a kiadó nyakán.

A kiadóhoz szerződött írók közül többen is panaszkodtak a honoráriumok kifizetésének csúszása miatt. Karafiáth Orsolya elmondta: volt olyan járandóssága, amit egy év csúszás után kapott meg, de őt az Ulpius maradéktalanul kifizette. A kiadó korábbi arany tojást tojó tyúkja, Fejős Éva viszont már elpártolt Kepets cégétől.

A portál azt írja: az Opten cégadatbázis adatai alapján 2009-től folyamatosan növekvő, 2013-ra 1,51 milliárdos bevétel, 100 milliós adózott eredmény is egyre nőtt, 2013-ban 109 millió forintra rúgott. A cég kötelezettségei viszont nem voltak alacsonyak: 2012-ben egymilliárd forintnál is többel tartozott az Ulpius-ház, ez az összeg 2013-ra 956 millió forintra csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik