Pénzügy

Blokád alatt tartják a gyárat

Lassan egy hete tart a sztrájk a TE Ganz-Röck Zrt. kiskunfélegyházi gyára előtt, mert a munkások fél éve nem kaptak fizetést. A városban egyre többen szolidárisak a demonstrálókkal: élelmiszert hordanak nekik, tartják bennük a lelket.

A sztrájkoló munkások azt szeretnék elérni, hogy a TE Ganz-Röck Zrt. tulajdonosai fizessék ki elmaradt bérüket és a visszatartott juttatásokat, amit a német Alstom cég 200 millió forintnál nagyobb értékű szállítmányának a visszatartásával próbálnak kikényszeríteni. Hétfőn úgy tűnt, beleegyeznek a termékek elszállításába, ám meggondolták magukat.

A sztrájkbizottság képviselője, Kolláth János elmondta: Ménes István vezérigazgató mára minden dolgozót behívott a gyárba, de eddig semmilyen egyezségi ajánlatot nem tett az elmaradt bérek rendezése ügyében. A vezérigazgató reggel annyit közölt az alkalmazottakkal, hogy engedjék elszállítani az Alstom német vállalat tulajdonában lévő termékeket, a munkások azonban kijelentették: sztrájkolnak, ezért a kérést nem teljesítik.

A német cég jogi képviselői a helyszínen tartózkodó rendőrökkel próbáltak egyetértésre jutni, kérve a segítségüket, hogy a tulajdonukat elszállíthassák. Nyíkos Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: a rendőrök a helyszínen vannak, de csak akkor avatkoznak közbe, ha bűncselekmény vagy szabálysértés történne. Az Alstom cég nevében hétfőn délután feljelentést tettek az ügyvédek, de eddig még nem született határozat az ügyben, ezért nem lépnek közbe.

A termékekért érkezett kamionok vezetői kijelentették: ők erőszakkal nem tudnak bemenni a gyár területére. Csak akkor viszik el az Alstom tulajdonát, ha szabad az út.

Nincs megállapodás

A sztrájkolókkal egyre többen szolidárisak a városban: kenyér, friss pogácsa és egyéb élelmiszer érkezik a közel egy hete éjjel-nappal virrasztó munkásoknak.

Hat napja tartják magukat - KÉPGALÉRIA

Hat napja tartják magukat (fotó: MTI) – KÉPGALÉRIA

A vezérigazgató több alkalommal próbált a sztrájkbizottság tagjaival megállapodásra jutni, eddig eredménytelenül.

Ménes István nem áll szóba a média helyszínen lévő tudósítóival. A munkások viszont igen. Az MTI-nek elmondták: hat és fél hónapja nem kapják meg a bérüket, nem mondanak fel nekik. Van olyan család, akinél már kikapcsolták a gázt, mert nem tudták fizetni a számlákat, de van olyan munkás is, aki az autóját veszítette el, mert nem tudta fizetni a törlesztést.

Többen is felháborodva tették fel a kérdést: hogyan tudnak nyugodtan aludni a leggazdagabb magyarok közé tartozó cégtulajdonosok, amikor több mint száz ember vált szinte földönfutóvá miattuk.

Mint arról már korábban írt az fn.hu: a Vasas Szakszervezet szerint a munkavállalók részéről történő rendkívüli felmondásnak az lehet az alapja, hogy a bértartozás miatt a munkáltató megszegte a kollektív szerződést, hiszen vannak olyanok, akiknek félévi bérrel tartozik a munkáltató. Akik már kiléptek a cégtől, és más munkahelyen szeretnének elhelyezkedni, ezt nem tudják megtenni: a munkaadó 3-4 hónapja nem, vagy csak részben adta ki az ehhez szükséges dokumentumokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik